NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Ghețari din Patagonia în contextul încălzirii globale

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Ghețari din Patagonia în contextul încălzirii globale

Obținută cu ajutorul Operational Land Imager (OLI) de pe Landsat 8, cel mai recent satelit lansat în cadrul programului NASA de monitorizare a Pământului și a modificărilor provocate de schimbările climatice, această imagine, postată marți pe pagina web a Agenției spațiale americane, prezintă ghețarii din Sierra de Sangra, un masiv vulcanic din Argentina, care delimitează și o parte a graniței acestei țări cu Chile, în Patagonia.

Imaginea a fost captată la 14 ianuarie 2015, folosindu-se diferite lungimi de undă pentru a pune mai bine în evidență zonele cu roci, vegetație și, respectiv, zăpadă și gheață, acestea din urmă fiind colorate în albastru.

Ghețarii din Patagonia, ca și cei din alte părți ale Americii de Sud, se află într-un proces de topire de la sfârșitul Micii ere glaciare (cunoscută și sub numele de Mica glaciațiune), perioadă cuprinsă între secolul al XIV-lea și jumătatea secolului al XIX-lea. Diminuarea ghețarilor are loc în contextul încălzirii globale, iar mai multe studii analizează aceste fenomen care poate afecta comunitățile de oameni a căror alimentare cu apă depinde de ghețari.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”