Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Mimas, luna pitică a lui Saturn

O imagine spectaculoasă cu Mimas, luna pitică a planetei Saturn, a fost realizată recent de sonda spațială americană Cassini și publicată luni de NASA.

Sursa foto: www.nasa.gov

Plutind deasupra emisferei nordice a lui Saturn, sonda spațială Cassini, lansată de NASA în 1997, a fotografiat polul nordic al acestei planete, unde pot fi văzute un bizar hexagon și un vortex central asemănător centrului unei ținte.

Mimas, luna pitică a lui Saturn, apare ca un punct minuscul în apropiere de colțul din dreapta sus al imaginii. Având un diametru de 396 de kilometri, Mimas este considerat un satelit natural de dimensiuni medii. Este suficient de mare pentru ca propria forță de gravitație să îi ofere o formă sferică, însă nu este unul dintre sateliții cu adevărat mari din Sistemul Solar, precum Titan. Prin comparație, chiar și giganticul Titan pare un punct minuscul pe lângă uriașa planetă gazoasă Saturn.

Imaginea prezintă planeta Saturn văzută din partea luminată de Soare a inelelor sale, la un unghi de 27 de grade față de planul orizontal. Fotografia a fost realizată în spectrul luminos verde de o cameră foto-video de la bordul sondei Cassini, pe 27 martie 2017.

Imaginea a fost obținută de la o distanță de aproximativ 993.000 de kilometri față de Saturn. Scala fotografiei este de 59 de kilometri per pixel. Strălucirea lui Mimas a fost mărită de trei ori în această imagine pentru ca satelitul să poată fi văzut mai ușor.

Misiunea Cassini este un proiect comun demarat de NASA, ESA (Agenția Spațială Europeană) și Agenția Spațială Italiană. Specialiștii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), o divizie a California Institute of Technology din Pasadena, coordonează această misiune pentru Science Mission Directorate, o divizie din cadrul NASA, aflată la Washington. Sonda Cassini și cele două camere de fotografiat aflate la bordul ei au fost concepute și asamblate în laboratoarele JPL. Centrul operațional pentru imaginile obținute în această misiune este Space Science Institute din Boulder, Colorado.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Tudor Chirilă dă semnalul: Am să ies în stradă în seara asta, chiar dacă mă duc singur. Dragnea conduce țara …

2 AVERTISMENT Șefa reprezentanței Comisiei Europene la București: Avem la dispoziție procedura de infringement ș…

3 Citiți asta. În zilele următoare o să fie groasă la curul acestor gunoaie

4 Informație. Țara se REVOLTĂ! Magistrații intră în GREVĂ! În PSD este SCANDAL URIAȘ! Zilele Guvernului sunt num…

5 ALERTĂ! Procuroarea care-l anchetează pe Dragnea REFUZĂ să predea dosarul sclavei PSD! Face apel la procurorul…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul asta zboară printr-un munte într-o cascadorie la limită