NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Moartea unei stele similare Soarelui, din Nebuloasa Calabash, observată de telescopul Hubble

Telescopul Hubble a fotografiat nebuloasa Calabash - nume de catalog OH 231.8+04.2, aflată la peste 5.000 de ani lumină, în constelația Puppis (Pupa) - care reprezintă un exemplu spectaculos al morții unei stele de masă relativ mică, similară Soarelui, destin pe care și Soarele îl va avea peste aproximativ 5 miliarde de ani, conform NASA.

Sursa foto: nasa.gov

În imagine se observă momentul trecerii acestei stele din stadiul de gigantă roșie în cel de nebuloasă planetară, trecere marcată de expulzarea straturilor sale exterioare de gaze fierbinți în spațiul înconjurător. Această expulzare a atmosferei stelare se desfășoară în toate direcțiile, cu viteze foarte mari, de aproape 1 milion de kilometri pe oră.

Astronomii reușesc rareori să surprindă o stea în această fază a vieții sale pentru că tranziția de la gigantă roșie la nebuloasă planetară se face în timp relativ scurt. Această fază de tranziție se va încheia peste aproximativ 1.000 de ani.

Această nebuloasă tânără poartă și denumirea de "Nebuloasa ou stricat" pentru că astrofizicienii au detectat faptul că este foarte bogată în sulf.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul unui învățător bistrițean care l-a cunoscut pe președinte acum 20 de ani

2 Sondaje PSD cu erori mari și facturi uriașe

3 Asta e de pușcărie! A explodat prima bombă cu ceas lăsată de PSD! Comisia Europeană a decis că ajutorul de sta…

4 Lista completă a jurnaliștilor și analiștilor care-i vor pune întrebări lui Klaus Iohannis la dezbaterea de ma…

5 Ce e asta? Astăzi este ziua Olguței, cumva?

recomandări

Te ia DNA: Iosif-Ionel TOMA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Grasul ăsta joacă super fotbal!