NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII O galaxie "moartă" fotografiată de Hubble datorită efectului de lentilă gravitațională

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII O galaxie "moartă" fotografiată de Hubble datorită efectului de lentilă gravitațională

Profitând de efectul natural de lentilă gravitațională, Telescopul Spațial Hubble, aparținând NASA, a reușit să fotografieze în premieră o galaxie compactă dar foarte masivă, de forma unui disc care se rotește foarte rapid și în care s-a oprit procesul de formare de noi stele încă de la câteva miliarde de ani după Big Bang, devenind o așa-numită "galaxie moartă", conform NASA.

Sursa foto: nasa.gov

Galaxia MACS2129-1, aflată la aproximativ 10 miliarde de ani lumină distanță, este de trei ori mai grea decât Calea Lactee, deși ocupă doar jumătate din spațiul ocupat de galaxia noastră. De asemenea, conform NASA, MACS2129-1 se rotește în jurul propriei axe de două ori mai rapid decât Calea Lactee.

Acționând ca un telescop natural, în spațiu, gravitația unor obiecte cosmice extrem de masive, în acest caz a roiului galactic MACS J2129-0741, aflat în fundal, mărește și distorsionează imaginea galaxiei MACS2129-1, aflată în partea de sus, în dreapta fotografiei.

Deocamdată nu se știe de ce s-a oprit procesul de formare de noi stele în această galaxie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...