NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Saturn: Trei luni și multe inele

NASA - IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Saturn: Trei luni și multe inele

Trei dintre cele 62 de luni ale lui Saturn, Tethys, Enceladus și Mimas, au fost surprinse în această imagine obținută prin intermediul sondei Cassini, conform NASA.

Tethys, o lună cu diametrul de 1.062 de kilometri, poate fi văzută deasupra inelelor lui Saturn, în timp ce Enceladus, care are diametrul de 504 kilometri, apare în partea de jos a acestora, în centrul imaginii. Mimas (396 kilometri în diametru) apare sub inele și la stânga lui Enceladus.

Perspectiva din care a fost realizată această fotografie este orientată spre partea inelelor ce este expusă luminii solare, la aproximativ 0,4 grade deasupra planului inelelor. Fotografia a fost realizată în spectrul vizibil al luminii la data de 3 decembrie 2015, de la distanța de aproximativ 1,35 milioane de kilometri de Enceladus. Scara la care este vizibilă Enceladus este de 8 kilometri/pixel.

Tethys se află la aproximativ 1,9 milioane kilometri distanță de Cassini, fiind vizibilă la o scară de 11 kilometri/pixel, iar Mimas se afla la 1,7 milioane de kilometri, la o scară de 10 kilometri/pixel.

Cassini este cea de-a patra sondă care vizitează planeta Saturn și sistemul ei de inele și sateliți și prima care a intrat pe orbita giganticei planete gazoase. Sonda a fost lansată la 15 octombrie 1997 și a ajuns la destinație la 1 iulie 2004, după ce, în drumul său, a survolat Pământul, Venus și Jupiter.

Misiunea Cassini este rezultatul unei colaborări între NASA, ESA și Agenția Spațială Italiană.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

3 Zguduitor articol...

4 Imagini cu patru francezi care pleacă dintr-un local din Cluj fără să plătească după ce consumaseră 6 ore

5 De citit...