
NASA a publicat o fotografie cu o scenă bizară cu „copacii” de pe Marte. Care este explicația fenomenului
O imagine surprinsă de NASA pe Marte pare să arate o pădure de copaci răsărind din dunele planetei roșii. Fotografia, realizată de Mars Reconnaissance Orbiter și distribuită din nou de agenția spațială americană, a stârnit imediat curiozitate și teorii inedite.
NASA oferă și explicația științifică: nu sunt copaci, ci dune de nisip cu dâre întunecate provocate de topirea gheții.
„Cresc acești copaci pe Marte? Nu”, a explicat NASA. „Este vorba despre dâre maronii întunecate fotografiate pe dune acoperite cu brumă, în apropierea Polului Nord marțian.”
Dârele sunt, de fapt, urme lăsate de nisipul întunecat care alunecă pe pantele dunelor, după ce gheața de dioxid de carbon se topește primăvara. Contrastul puternic dintre nisipul închis și gheața deschisă creează iluzia unor siluete asemănătoare copacilor, relatează The Sun.
Alte „mistere” în nisipul marțian
Marte nu duce lipsă de forme bizare care aprind imaginația internauților. De-a lungul timpului, roboții NASA și ESA au surprins:
- O față umană îngropată – Imaginea a fost captată în septembrie de roverul Perseverance și pare să arate o figură cu sprânceană proeminentă, nări și o gură înclinat spre stânga. Desigur, este doar o formă de relief creată de eroziune.
- Îngerul de la Polul Sud – O fotografie făcută de Mars Express (ESA) în decembrie 2020 arată o formă de relief care seamănă cu un înger cu o inimă alături. Și aici, efectul a fost cauzat de topirea gheții de pe suprafață.
- Un „os marțian” – În 2014, roverul Curiosity a trimis o imagine cu o formațiune de piatră ce seamănă cu un femur uman. Cercetătorii au clarificat că este doar o rocă ciudat modelată de vânt și apă.
- Groapă misterioasă – În 2017, NASA a identificat o groapă circulară adâncă în apropierea Polului Sud, care ar putea fi un crater de impact sau o „gaură de colaps”. Unii cercetători speculează că astfel de formațiuni ar putea duce la rețele subterane unde viața ar putea fi protejată de radiații.
Sursa: adevarul.ro