NASA a semnat un contract important cu Lockheed Martin pentru a trimite astronauţi pe Lună

NASA a semnat un contract important cu Lockheed Martin pentru a trimite astronauţi pe Lună

Agenţia spaţială americană a alocat luni aproape 3 miliarde de dolari companiei Lockheed Martin pentru a construi trei capsule Orion, care vor trebui să permită revenirea pe Lună a astronauţilor din Statele Unite până în anul 2024, informează AFP.

Contractul anunţat luni de NASA şi Lockheed Martin prevede o primă tranşă de trei capsule, ce vor fi realizate cu 2,7 miliarde de dolari, destinate misiunilor Artemis III, Artemis IV şi Artemis V. Fiecare capsulă poate să transporte patru astronauţi.

Agenţia americană ar putea comanda alte trei capsule în timpul exerciţiului bugetar 2022 pentru misiunile Artemis VI, Artemis VII şi Artemis VIII pentru un cost total de 1,9 miliarde de dolari, precizează un comunicat publicat de NASA.

Alte şase capsule spaţiale ar putea fi comandate de NASA în perioada următoare.

"Acest contract asigură producţia de capsule Orion pentru deceniul următor, demonstrând angajamentul NASA de a-şi stabili o prezenţă permanentă pe Lună, de a obţine noi cunoştinţe şi de a pregăti trimiterea de astronauţi pe Marte", a declarat administratorul general al NASA, Jim Bridenstine.

Capsula Orion trebuie să fie capabilă să îi transporte pe astronauţi pe Lună şi să îi aducă înapoi pe Terra, însă va trebui să fie utilizată şi în misiunile spre Marte şi chiar dincolo de "Planeta Roşie".

"Orion este un vehicul spaţial de ultimă generaţie, cu importante capacităţi, realizat special pentru misiuni în spaţiul îndepărtat cu astronauţi la bord, reprezentând o parte integrantă a infrastructurii misiunilor Artemis concepute de NASA şi a viitoarei explorări a Sistemului Solar", a adăugat Jim Bridenstine.

Potrivit estimărilor NASA, comenzile grupate de trei capsule (fiind prevăzute 12 capsule pentru moment) ar trebui să îi permită agenţiei spaţiale americane să facă economii.

Modulul de serviciu, partea acestui vehiculul spaţial ce conţine principalele elemente care permit menţinerea în viaţă a astronauţilor în timpul zborului, este responsabilitatea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

De asemenea, capsulele Orion vor trebui să fie reutilizate "cel puţin o dată".

În plus faţă de capsula care va orbita în jurul Lunii ataşată de o ministaţie orbitală (Gateway), NASA a cerut la sfârşitul lunii iulie sectorului aerospaţial să îi propună proiecte detaliate de vehicule care să permită aselenizarea a doi astronauţi până în 2024 - inclusiv prima femeie.

Pentru moment, programul Artemis a acumulat întârzieri, în principal din cauza amânării construirii lansatorului greu SLS, un proiect pilotat de către NASA.

Deşi seamănă puţin cu "surorile" mai mari din misiunea Apollo, capsulele Orion vor fi mai spaţioase, vor permite menţinerea la bord a unui echipaj uman timp de trei săptămâni şi vor putea să rămână andocate la staţia orbitală lunară Gateway timp de şase luni.

Lansarea misiunii Artemis I - fără astronauţi la bord - este prevăzută pentru anul 2020. Primul zbor cu echipaj uman pentru misiunea Artemis II este programat în 2022. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Da, e țiitoarea...

2 Așa o fi?

3 Noile scenarii de la Washington cu invadarea Ucrainei de către Rusia

4 Țiitoarea lui Dragnea, audiată la DNA! / Ăsta să fie motivul despărțirii de fațadă?

5 VIDEO Priviți! Imagini de ultima oră cu forţele ruse masate la graniţa cu Ucraina