NASA a testat cu succes, în spaţiu, bateriile microelicopterului Ingenuity

NASA a testat cu succes, în spaţiu, bateriile microelicopterului Ingenuity

Microelicopterul Ingenuity, produs de NASA şi trimis pentru a zbura în atmosfera rarefiată a planetei Marte în cadrul misiunii roverului Perseverance, a fost testat cu succes săptămâna trecută, în spaţiu, transmite luni Space.com.

Ingenuity este primul elicopter care va încerca să zboare în atmosfera unei alte planete. În prezent, se află în drum spre Marte împreună cu roverul Perseverance, în cadrul misiunii Mars 2020 ce a fost lansată la 30 iulie.

La 7 august, cele 6 baterii litiu-ion au fost pornite şi încărcate pentru prima oară în spaţiu. Elicopterul care cântăreşte 1,8 kilograme se află plasat sub puntea roverului Perseverance şi s-a încărcat cu energie de la sursa roverului, conform unui comunicat al NASA.

"Aceasta a fost o bornă importantă pentru că a fost prima noastră oportunitate de a-l porni pe Ingenuity şi de a-i testa componentele electronice," a precizat Tim Canham, coordonatorul misiunii elicopterului. "Cum totul a mers ca la carte, vom repeta această activitate la fiecare două săptămâni pentru a menţine un nivel satisfăcător de încărcare a bateriilor", a adăugat el.

Procesul de încărcare a bateriilor a durat 8 ore, interval în care NASA le-a analizat performanţa. Bateriile au fost încărcate până la 35% din nivelul lor maxim, pentru a le menţine la un nivel optim de funcţionare.

Roverul Perseverance urmează să asolizeze pe Marte la 18 februarie 2021. Ulterior, când vor decide responsabilii misiunii, elicopterul Ingenuity se va desprinde de Perseverance şi va efectua câteva zboruri de încercare. După ce va ajunge pe Marte, bateriile elicopterului vor fi încărcate de propriul său panou solar.

"Această activitate de încărcare arată că elicopterul a supravieţuit lansării şi se descurcă bine şi în mediul aspru interplanetar", a declarat şi MiMi Aung, managerul de proiect Ingenuity Mars Helicopter din cadrul NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Dacă zborurile experimentale se vor desfăşura fără probleme, Ingenuity va demonstra că zborul robotic este posibil în microatmosfera lui Marte şi va deschide uşa spre viitoare misiuni de explorare aeriană a Planetei Roşii.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN