Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

NASA IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Ahuna Mons - Marele criovulcan de pe planeta pitică Ceres

Ahuna Mons, muntele criovulcanic care domină peisajul planetei pitice Ceres, cel mai mare obiect cosmic din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, poate fi observat în această imagine obținută din prelucrarea datelor transmise de sonda Dawn, aflată pe orbita micuței planete, conform NASA.

Elevația structurii este mărită cu un factor de 2 iar imaginile combinate care formează această fotografie au fost obținute prin intermediul a trei filtre spectrale: albastru (440 nanometri), verde (750 nanometri) și infraroșu (960 nanometri).

Camera spectrală cu care este dotată sonda Dawn a fotografiat Ahuna Mons în timp ce sonda se deplasa pe o orbită joasă, de 385 de kilometri, în august 2016, pentru a cartografia suprafața lui Ceres. Rezoluția imaginilor componente este de 35 de metri / pixel.

Masivul Ahuna Mons este foarte similar munților vulcanici de pe Pământ. Echipa care coordonează misiunea sondei Dawn este de părere că Ahuna Mons este un munte vulcanic, rezultat însă în urma unor fenomene de criovulcanism — erupții ale unor soluții reci de săruri și apă și nu de roci topite așa cum se întâmplă pe Pământ. Cercetătorii nu sunt siguri din ce este compusă "criomagma" din interiorul lui Ceres, însă sunt de părere că ar putea fi vorba de apă înghețată și de un amestec de săruri de clor.

Cu o înălțime de aproape 4000 de metri și cu un diametru de aproape 18 kilometri, masivul vulcanic Ahuna Mons este cu totul impresionant pentru o planetă pitică de talia lui Ceres, care are un diametru polar mai mic de 975 de kilometri. Mai mult decât atât, Ahuna Mons pare să fie o structură foarte tânără, cu o vârstă estimată la aproximativ 200 de milioane de ani. La fel ca și restul sistemului solar, Ceres s-a format în urmă cu aproximativ 4,56 miliarde de ani.

Sonda Dawn efectuează prima misiune din istorie de cercetare a planetei pitice Ceres. După ce s-a aflat pe orbita asteroidului Vesta timp de 14 luni în 2011-2012, această sondă spațială a ajuns la Ceres în martie 2015.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Citiți ce i-a transmis lui Dragnea o mamă cu trei copii care a fost la mitingul de la Iași! România se …

2 ALERTĂ! După ce-a fugit ca un șobolan de la Iași, Dragnea scrie sfidător pe Facebook! Românii l-au taxat: „Căc…

3 CUTREMUR în MAI! Șeful DGA, acuzații PENALE la adresa ministresei din Teleorman: „Carmen Dan a mințit. Eu și f…

4 VIDEO Dragnea, imitat de actorii Teatrului de Comedie: „Nimic ești tu, mincinosule!

5 Sursele puterii PSD. Toți românii cu minte și suflet ar trebui să citească acest articol

recomandări

Te ia DNA: Cirloganu Marian Cristinel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici