NASA IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: "Emoticonul" Jupiter

NASA IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: "Emoticonul" Jupiter

Fotografiile obținute de JunoCam, instrument din arsenalul științific al sondei Juno, aflată pe orbita giganticei planete gazoase Jupiter, pot avea și o valoare de divertisment, dincolo de cea științifică. Această imagine, ce a fost întoarsă la 180 de grade și în care polul sud al planetei a fost orientat în sus, a primit numele de "Jovey McJupiterface".

Sursa foto: nasa.gov

Astfel, cele două furtuni ovale au devenit ochii lui Jupiter, iar una dintre centurile atmosferice ale planetei lasă să se întrevadă un "zâmbet", rezultatul fiind un "emoticon" Jupiter.

Fotografia ce a fost modificată astfel a fost realizată de JunoCam la 19 mai 2017, de la distanța de 19.433 de kilometri de straturile atmosferei uriașei planete.

Sonda Juno a fost lansată la 5 august 2011 de la Cape Canaveral, Florida, și a ajuns pe orbita lui Jupiter la 4 iulie 2016. În cursul misiunii sale de explorare, Juno coboară până la distanța de 4.100 de kilometri deasupra straturilor exterioare de nori jovieni, adunând date importante pentru a afla mai multe despre originile acestei spectaculoase planete, despre structura sa, atmosferă și puternica magnetosferă.

De-a lungul acestei misiuni, Juno va survola planeta de 37 de ori. Misiunea se va încheia în februarie 2018 atunci când Juno va plonja prin straturile ultradense ale atmosferei lui Jupiter și va transmite ultimele date pe care le adună înainte de a fi strivită de presiunea uriașă. NASA a luat decizia de a încheia astfel misiunea pentru a se asigura că nu există niciun pericol de contaminare a sateliților jovieni care conțin apă și pe care ar putea exista viață microbiană, fiind vorba în special de Europa.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

4 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?

5 Așa o fi?