NASA IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Roiul de galaxii Pandora, observat prin Telescopul Spațial Spitzer

NASA IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Roiul de galaxii Pandora, observat prin Telescopul Spațial Spitzer

Fotografia colosalului roi galactic Abell 2744, denumit și roiul Pandora, care exercită o forță gravitațională suficient de puternică pentru a acționa ca o lentilă, mărind imaginea galaxiilor mai îndepărtate de pe fundal, a fost obținută prin intermediul Telescopului Spațial Spitzer.

Sursa foto: JPL-Caltech / www.nasa.gov

Aglomerările ce degajă o lumină difuză din imaginea surprinsă de Spitzer sunt galaxiile masive din nucleul acestui roi galactic, însă astronomii sunt interesați mai ales de efectul de lentilă gravitațională produs de roi, în căutarea galaxiilor din spatele Pandorei.

Acest roi galactic este studiat și prin intermediul Telescopului Spațial Hubble, aparținând NASA, dar și cu ajutorul Observatorului cu raze X Chandra, în cadrul proiectului Frontier Fields.

Roiul Pandora este format din patru roiuri galactice ce s-au apropiat unele de altele în decurs de aproximativ 350 de milioane de ani. Din acest roi face parte și una dintre cele mai vechi galaxii cunoscute de astronomi, Abell 2744 Y1. Această galaxie se află la 13 miliarde de ani lumină distanță în direcția constelației Sculptorul. Cu un diametru de 2.300 ani lumină, această galaxie este de 50 de ori mai mică decât Calea Lactee, dar este extraordinar de activă, producând de zece ori mai multe stele. Conform astronomilor, Abell 2744 Y1 ar fi apărut la doar 650 de milioane de ani după Big Bang, actul exploziv de naștere a Universului.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom