NASA mai face o încercare pentru prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină

NASA mai face o încercare pentru prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină

Două femei astronaut ale agenţiei spaţiale americane NASA, Christina Koch şi Jessica Meir, aflate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), urmează să scrie istorie, vineri, când vor fi protagonistele primei ieşiri în spaţiu exclusiv feminină, relatează DPA.

Aceasta va fi a doua încercare a NASA de a realiza această performanţă în istoria misiunilor spaţiale cu echipaj uman.

NASA a fost nevoită să anuleze brusc prima tentativă de ieşire în spaţiu exclusiv feminină, în luna martie, din cauza lipsei costumelor spaţiale de mărime corespunzătoare. Ambele femei astronaut programate la acea vreme să iasă în spaţiu aveau mărime medie, însă la bordul ISS era disponibil un singur costum de dimensiuni corespunzătoare.

În martie, Christina Koch şi Anne McClain trebuiau să formeze prima echipă exclusiv feminină care ieşea în spaţiu. Între timp, Anne McClain a revenit pe Pământ, iar Jessica Meir s-a alăturat în septembrie echipajului de pe ISS.

Americancele Christina Koch şi Jessica Meir vor ieşi împreună în spaţiu pentru înlocuirea unui sistem de încărcare a bateriilor electrice.

Aceasta va fi ieşirea în spaţiu cu numărul 221 de la bordul ISS cu o istorie de doua decenii.

Cele două femei vor ieşi în spaţiu la ora 11:50 GMT, iar misiunea va dura între cinci şi şase ore, notează DPA.

''În final, cred că este important şi cred că este important datorită aspectului istoric a ceea ce facem'', a declarat Koch într-un interviu recent al NASA.

''În trecut, femeile nu au fost întotdeauna prezente 'la masă'. Este minunat să se contribuie la programul spaţial într-un moment în care toate contribuţiile sunt acceptate, când toată lumea are un rol... Există o mulţime de oameni care sunt motivaţi de poveştile pline de inspiraţie ale celor care arată ca ei şi cred că este o poveste care este important să fie spusă'', a adăugat Koch.

În 1984, sovietica Svetlana Savitskaya a devenit prima femeie care a ieşit în spaţiu.

De atunci, numeroase femei astronaut au participat la ieşiri în spaţiu de la bordul ISS, însă întotdeauna alături de un astronaut de sex masculin.

Echipajul de la bordul ISS cuprinde în prezent şase membri: trei americani (Christina Koch, Jessica Meir, Andrew Morgan), doi ruşi (Alexander Skvortsov, Oleg Skripochka) şi italianul Luca Parmitano.

Ieşirile în spaţiu durează câteva ore şi sunt relativ frecvente. Acestea servesc la întreţinerea staţiei orbitale, asamblată începând din 1998 şi alimentată cu energie de la panouri solare. Numeroasele baterii care stochează energia generată de panourile solare sunt în prezent în proces de înlocuire.

Astronauţii americani Christina Koch şi Andrew Morgan au efectuat la 6 octombrie prima dintr-o serie de ieşiri în spaţiu programate în luna octombrie pentru înlocuirea bateriilor cu nichel-hidrogen cu unele mai perfomante, cu litiu-ion. Noile baterii oferă o capacitate îmbunătăţită, fiind totodată mai uşoare şi mai mici în comparaţie cu cele cu nichel-hidrogen, după cum a explicat agenţia spaţială americană. Bateriile noi, care au sosit la bordul ISS la data de 28 septembrie la bordul unui vehicul japonez, stochează energia generată de panourile solare ale ISS ce este utilizată când staţia spaţială nu beneficiază de lumina directă a soarelui.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 VIDEO Una dintre cele mai spectaculoase imagini de pe frontul din Ucraina. Bineînțeles, rușii sunt la „primire”...

4 VIDEO Dialog între un soldat rus și unul ucrainean: „Ascultă, termină-mă” / „Nu suntem ca voi, nenorociților!”

5 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați