NASA testează un sistem de detecție cu prilejul apropierii de Terra a unui asteroid

Cercetătorii de la NASA așteaptă cu interes apropiata trecere pe lângă Pământ, în luna octombrie, a unui asteroid de dimensiuni reduse, prilej cu care agenția spațială americană vrea să testeze rețeaua de detecție a asteroizilor și modul de răspuns al echipei care lucrează în cadrul programului de apărare planetară, informează NASA.

Sursa foto: NASA

Asteroidul 2012 TC4, care va trece pe lângă Pământ în data de 12 octombrie, are o dimensiune estimată între 10 și 30 de metri. Deși cercetătorii nu pot prezice cu exactitate apropierea față de Pământ, sunt siguri că asteroidul nu va trece la o distanță mai mică de 6.800 km. Asteroidul a fost în afara câmpului vizual al telescoapelor din anul 2012.

"Oamenii de știință au așteptat mereu cu interes apropierea unui asteroid care va trece fără pericole pe lângă Pământ pentru a putea colecta cât mai multe informații despre acesta", a spus Michael Kelley, cercetător și liderul echipei NASA care se ocupă de monitorizarea lui TC4. "Folosim trecerea acestui asteroid pentru a testa rețeaua globală de detecție a asteroizilor și a ne evalua capacitatea de lucru în echipă și de răspuns în situația unei amenințări reale."

Cercetătorii de la Centrul NASA pentru Studiul Obiectelor din Apropierea Pământului (CNEOS) din cadrul Jet Propulsion Laboratory în Pasadena, California, au stabilit că, în timp ce asteroidul nu se va apropia la mai mult de 6.800 km de Pământ, est posibil ca, în realitate, să treacă la o distanță mult mai mare, de 270.000 km, adică două treimi din distanța de la Pământ la Lună. Calculele au la bază doar șapte zile de monitorizare a lui 2012 TC4 de la descoperirea acestuia la 5 octombrie 2012 de către Telescopul Panoramic Survey și Sistemul de Răspuns Rapid (Pan-STARRS) din Haleakala, pe insula Maui din Hawaii. Sunt necesare mai multe observații pentru a putea descrie cu exactitate orbita asteroidului.

Asteroidul 2012 TC4 ar putea fi cu puțin mai mare decât roca spațială care a pătruns în atmosfera Pământului lângă Chelyabinsk, Rusia, în februarie 2013.

Departamentul pentru Apărare Planetară al NASA se ocupă cu descoperirea, monitorizarea și descrierea asteroizilor și cometelor potențiali periculoase care se apropie de Pământ, emițând avertismente cu privire la un posibil impact și evaluează planul de răspuns al guvernului Statelor Unite în cazul unui pericol de impact.

AGERPRES/(autor: Simona Tatu, editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruștei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară