NASA/ IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Dune de nisip formând parcă un mesaj în Morse pe Marte

Această imagine a dunelor de culoare întunecată de la suprafața planetei Marte a fost obținută la 6 februarie 2016 prin intermediul camerei HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) din dotarea modulului orbital Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), aparținând NASA.

Sursa foto: NASA

Caracteristicile acestor dune sunt influențate de topografia locală. Forma și orientarea lor oferă de obicei oamenilor de știință informații despre direcția vântului, însă în această imagine formele dunelor sunt foarte complexe și astfel este dificil de estimat direcția vântului.

O depresiune circulară (probabil un vechi crater de impact) a limitat volumul de nisip disponibil pentru formarea de dune și a influențat dinamica vântului marțian din zonă. Drept urmare, dunele din această zonă formează puncte și linii distincte, asemenea unui mesaj Morse.

"Liniile" sunt niște dune liniare formate sub acțiunea unor vânturi bidirecționale, care nu se deplasează pe o direcție paralelă cu duna. În schimb, efectul combinat al vânturilor care bat din două direcții în unghi drept asupra dunelor a făcut posibilă acumularea liniară a prafului și nisipului marțian. "Punctele" mai mici apar atunci când procesul de formare al dunelor liniare suferă întreruperi. Acest proces nu este deocamdată foarte bine înțeles și de aceea NASA a optat pentru fotografierea acestei regiuni cu camera HiRISE.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dumitru Buzatu, în CEX-ul PSD: „Coronavirusul nu există” / Către liderii social-democrați: „Oricum, sunteți toți…

2 VIDEO Această formă de viață se numește Codruța Cerva, vedetă la Cocina TV și lider al trepanaților din Piață

3 Senatorul PSD Robert Cazanciuc: Primul furt nu se pune. Hoțul care aduce banii înapoi sa fie iertat

4 Medic chirurg din Cluj, director de spital: Deschideți toate serviciile medicale și testați toți pacienții, e …

5 Olguța Vasilescu, delir dement: „Covidul nu există. Este o manevră a lui Iohannis pentru a nu mai ține alegeri…