NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Caleidoscop strălucitor de stele în centrul Căii Lactee

NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Caleidoscop strălucitor de stele în centrul Căii Lactee

Această imagine este compusă din mai multe fotografii realizate de Telescopul Spaţial Hubble în spectrul vizibil al luminii şi în aproape infraroşu, prin intermediul instrumentului Wide Field Camera 3 şi dezvăluie tezaurul de stele din inima galaxiei noastre, Calea Lactee.

Stelele roşii, mai bătrâne, coexistă cu numeroase stele tinere, printre care şi unele cu lumină albă, similare Soarelui, în zona foarte aglomerată din nucleul galaxiei noastre. Astronomii au studiat 10.000 de stele similare Soarelui din Calea Lactee din arhiva Telescopului Hubble, într-o perioadă de 9 ani, pentru a identifica date despre modul de formare şi evoluţia galaxiei.

Conform concluziilor astrofizicienilor, nucleul Căii Lactee este un mediu foarte dinamic, străbătut cu viteze diferite de stele care orbitează în jurul centrului galactic unde se află o gaură neagră supermasivă, Sagittarius A, echivalentă cu aproximativ 4 milioane de mase solare.

De asemenea, cercetătorii au aflat că mişcarea stelelor din nucleul galactic diferă în funcţie de compoziţia lor chimică. Astfel, stelele bogate în elemente mai grele decât hidrogenul şi heliul au orbite mai puţin dezordonate dar se deplasează în jurul centrului galactic mai rapid decât stelele mai puţin bogate în elemente grele.

Centrul galaxiei Calea Lactee se află la aproximativ 26.000 de ani lumină distanţă de Soare.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…