NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Caleidoscop strălucitor de stele în centrul Căii Lactee

NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Caleidoscop strălucitor de stele în centrul Căii Lactee

Această imagine este compusă din mai multe fotografii realizate de Telescopul Spaţial Hubble în spectrul vizibil al luminii şi în aproape infraroşu, prin intermediul instrumentului Wide Field Camera 3 şi dezvăluie tezaurul de stele din inima galaxiei noastre, Calea Lactee.

Stelele roşii, mai bătrâne, coexistă cu numeroase stele tinere, printre care şi unele cu lumină albă, similare Soarelui, în zona foarte aglomerată din nucleul galaxiei noastre. Astronomii au studiat 10.000 de stele similare Soarelui din Calea Lactee din arhiva Telescopului Hubble, într-o perioadă de 9 ani, pentru a identifica date despre modul de formare şi evoluţia galaxiei.

Conform concluziilor astrofizicienilor, nucleul Căii Lactee este un mediu foarte dinamic, străbătut cu viteze diferite de stele care orbitează în jurul centrului galactic unde se află o gaură neagră supermasivă, Sagittarius A, echivalentă cu aproximativ 4 milioane de mase solare.

De asemenea, cercetătorii au aflat că mişcarea stelelor din nucleul galactic diferă în funcţie de compoziţia lor chimică. Astfel, stelele bogate în elemente mai grele decât hidrogenul şi heliul au orbite mai puţin dezordonate dar se deplasează în jurul centrului galactic mai rapid decât stelele mai puţin bogate în elemente grele.

Centrul galaxiei Calea Lactee se află la aproximativ 26.000 de ani lumină distanţă de Soare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu