NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Forme de relief "tinere" la suprafața lui Enceladus

Sonda Cassini, aparținând NASA, a surprins această imagine a lui Enceladus, unul dintre sateliții planetei Saturn, în care poate fi observat un relief plat, brăzdat de încrețituri, care pare incredibil de "tânăr", conform astronomilor care remarcă faptul că este aproape complet lipsit de cratere de impact. În această imagine se observă foarte bine și linia de demarcație dintre noapte și zi de pe Enceladus, pe axa nord/sud.

Această fotografie a fost realizată la 14 ianuarie 2016 de sonda Cassini, de la o distanță de aproximativ 79.000 de kilometri de Enceladus, la scara de 470 de metri / pixel.

În martie 2008 sonda Cassini a detectat apă, azot, dioxid de carbon, metan, acetilenă și cian, precum și etan, propan, benzol și formaldehida în cantități mai mici pe acest satelit al lui Saturn. Ținând cont de existența apei, Enceladus, alături de un alt satelit, Europa, de pe orbita lui Jupiter, ar putea fi locurile din sistemul nostru solar în care să existe viață microbiană extraterestră.

În data de 3 aprilie 2014, NASA și ESA au anunțat ca măsurătorile efectuate de Cassini indică prezența unui vast ocean cu apă în stare lichida în subsolul satelitului. Conform datelor, oceanul ar putea avea o adâncime de 10 km și s-ar afla sub o crustă de gheață cu o grosimea între 30 și 40 km.

Sonda Cassini, un proiect comun NASA și ESA, a fost lansată la 15 octombrie 1997 și a intrat pe orbita lui Saturn la 1 iulie 2004.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

2 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

3 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

4 Ți se face scârbă! / Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de d…

5 „Strânge uşor, ca şarpele Kaa, hipnotizează, apoi atacă decisiv şi fără milă” / Lider PSD, despre Gabriela Firea

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos