NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Galaxia hibrid UGC 12591, fotografiată de Hubble

NASA/IMAGINEA SĂPTĂMÂNII: Galaxia hibrid UGC 12591, fotografiată de Hubble

În această fotografie realizată de telescopul spațial Hubble, aparținând NASA și ESA, apare remarcabila galaxie UGC 12591, un hibrid între o galaxie lenticulară și una spiralată, aflată la aproximativ 400 de milioane de ani lumină distanță în cea mai vestică regiune a super-roiului galactic Pisces (Pești) - Perseus.

Sursa foto: (c) www.nasa.gov

Acest super-roi galactic este un lung șir de roiuri galactice întinse pe sute de ani lumină — una dintre cele mai mari structuri cunoscute din Univers.

În afara faptului că îmbină caracteristici ale galaxiilor spiralate cu cele ale galaxiilor lenticulare, galaxia UGC 12591 este și incredibil de masivă. Această galaxie și haloul său au o masă de câteva sute de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui și de patru ori mai mare decât galaxia noastră, Calea Lactee. O altă caracteristică a sa este că se învârtește extrem de rapid, cu 1,8 milioane de kilometri pe oră.

Observațiile desfășurate prin intermediul telescopului Hubble îi ajută pe astronomi să afle de ce galaxia UGC 12591 este atât de masivă și să determine dacă această structură galactică s-a format singură, crescând în timp, sau dacă este rezultatul coliziunii dintre două sau mai multe galaxii mai mici.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla