Năsui: HoReCa este o industrie ce a fost pusă la grea încercare; consider că îşi justifică un ajutor

Năsui: HoReCa este o industrie ce a fost pusă la grea încercare; consider că îşi justifică un ajutor

Industria HoReCa a fost pusă la grea încercare în această perioadă, a supravieţuit din resurse proprii, şi îşi justifică un ajutor, a declarat luni, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

"HoReCa este o industrie care a fost pusă la grea încercare, care până acum a supravieţuit extraordinar, şi din resurse proprii mai ales, iar eu consider că îşi justifică un ajutor în perioada aceasta, care nu a fost creată de ei", a spus ministrul la finalul discuţiilor cu reprezentanţii organizaţiilor din turism.

Întrebat dacă există bani pentru a ajuta această industrie, ministrul a afirmat că a solicitat "suma care a fost şi în lege şi în Ordonanţa de Urgenţă pe care a promovat-o, respectiv 2,5 miliarde de lei, dar deocamdată, există în această Ordonanţă credite de angajament de 2,5 miliarde de lei, dar credite bugetare de un miliard de lei, acesta fiind un punct ce va fi discutat în continuare.

În ceea ce priveşte începerea plăţilor, Claudiu Năsui a subliniat că, din momentul în care bugetul şi legislaţia vor fi în vigoare, va putea fi estimat un calendar.

"În momentul acesta, principala frână şi pentru măsurile de ajutorare Covid, 1,2 şi 3, şi pentru aceasta este bugetul, Legea bugetului, care trebuie să apară ca să poţi să începi să faci plăţile", a punctat ministrul Economiei.

Despre posibilitatea de a nu exista bani pentru aceste ajutoare, Năsui a menţionat că "ideea că nu o să fie niciodată bani nu este pe masă", mai ales ca va fi şi o rectificare bugetară.

"Am făcut solicitări, mai există şi un proces de rectificare bugetară, deci ideea că nu o să fie niciodată bani nu este pe masă, cel puţin nu din punctul meu de vedere. Întrebarea este ce o să avem acum, până la prima rectificare bugetară (...) Vedem care este execuţia şi cum procedăm mai departe. Orice ban o să avem pentru HoReCa sau pentru măsurile Covid va fi folosit", a precizat Claudiu Năsui.

Referitor la efectele suspendării voucherelor de vacanţă, acesta a spus că va trebui să discute mai mult cu restul colegilor din Guvern pentru a vedea "cum vom evolua pe această măsură".

Reprezentanţii organizaţiilor din turism s-au întâlnit luni cu ministrul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, în contextul ultimelor decizii care afectează sectorul ospitalităţii, respectiv anularea voucherelor de vacanţă, întârzierile în plăţile pe Măsura 2 sau blocajul pe Măsura 3. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

2 Cazul „shaorma cu de toate”

3 Ucraina, atacată cu propriile rachete? În 1999, Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55

4 PSD s-a încurcat în propriile combinații cu sindicatele? / Liderii PNL au simțit că Ciolacu are genunchii moi! L-au mandatat pe Ciucă să pună presiune p…

5 Andreea Esca, ravisantă la nunta lui Smiley și Ginei Pistol