Năsui: Relaxarea se va întâmpla în trei etape; detaliile tehnice vor fi decise de premier

Năsui: Relaxarea se va întâmpla în trei etape; detaliile tehnice vor fi decise de premier

Relaxarea restricţiilor se va întâmpla în trei etape, din 15 mai, 1 iunie şi 1 iulie, dar toate detaliile tehnice vor fi decise de premier, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

"Relaxarea se va întâmpla în trei etape: 15 mai, apoi 1 iunie şi 1 iulie. De mâine practic putem să nu mai stăm cu masca în aer liber, cu câteva excepţii care vor fi formalizate în seara aceasta. Mai sunt câteva discuţii pe nuanţe tehnice în cadrul Guvernului. Tot ce vă spun acum luaţi ca informaţii de discutat până în seara aceasta. La 20:30 este şedinţa de Guvern exact pe temă. Pentru terase se elimină şi ora până la care putem să stăm", a spus ministrul la Digi 24.

Întrebat până la ce oră se va putea sta la terase, Năsui a răspuns că "ideal ar fi" să nu existe această restricţie de funcţionare a magazinelor, restaurantelor şi barurilor, să fie cum era înainte să fie impuse restricţiile.

"Revenim la regulile de dinainte. Existau şi înainte nişte reguli pentru toate lucrurile acestea, mai ales dacă erau în cartiere rezidenţiale.(...)După şedinţa de Guvern de azi vedem care vor fi lucrurile. Toate detaliile tehnice vor trebui să fie decizia premierului. Dar, după seara de azi, de mâine vom avea toate regulile pe care le aveam înainte de pandemie. Adică nu e absenţă totală de reguli, dar nişte reguli mult mai relaxate şi mult mai permisive", a explicat Claudiu Năsui.

El a subliniat că ministerul pe care îl conduce a venit cu propuneri legate de această relaxare, unele dintre ele adoptate, iar decizia finală va fi luată în şedinţa de Guvern, important fiind însă ca toată lumea să fie responsabilă.

"Sunt informaţii care se discută în momentul acesta. Cel mai important e ce va ieşi din şedinţa de Guvern din seara aceasta. Noi am avut numeroase comitete interministeriale la care, ca Minister al Economiei, am venit cu propuneri, o parte din propunerile noastre sunt adoptate. Le mai discutăm şi în seara aceasta o să avem finalul şi exact cum se fac lucrurile. Până la urma ce e important e să fim cu toţi responsabili. Avem o deschidere pe etape. Nu mai purtăm masca în exterior, acesta fiind unul dintre marile lucruri care se întâmplă, nu mai sunt restricţii de circulaţie, restricţiile de funcţionare a magazinelor dispar. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim responsabili. Nu poţi să încurajezi petrecerile nocturne, dar rămâne de văzut cum vom formula Hotărârea de Guvern astfel încât să fie clar ce deschideri se întâmplă", a punctat ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, pentru turismul intern se încearcă o relaxare astfel încât să nu mai existe limitări, să poată fi o rată de ocupare de 100%.

"Dar rămâne de văzut. La nivelul prim ministrului trebuie luată o decizie în care să vedem exact cât şi în ce condiţii, în funcţie de această rată de infectare", a menţionat Năsui.

Pentru vacanţele în exterior, ministrul a semnalat că rămân în vigoare regulile din prezent, cu carantină pentru persoanele care vin din zona galbenă şi nu au fost vaccinate cu ambele doze, cu cel puţin zece zile înainte, sau nu prezintă certificat de anticorpi, care urmare a trecerii prin boală. Totodată, o să mai fie extinsă lista verde cu ţările în cazul cărora nu se impune carantinarea. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

2 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

3 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

4 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!