NATO a văzut „semnale” că Rusia a cerut arme Chinei, spune Stoltenberg
China trebuie să dialogheze ''în mod direct'' cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, a susţinut marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei France Presse.
Jens Stoltenberg
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping s-au reunit marţi, la Moscova, pentru noi discuţii despre conflictul din Ucraina şi consolidarea relaţiilor strategice dintre ţările lor.
Putin s-a declarat pregătit să discute despre o iniţiativă chineză vizând încetarea conflictului din Ucraina, pe baza unui document publicat în februarie de Beijing.''Îi revine Ucrainei să decidă care sunt condiţiile acceptabile pentru orice soluţie paşnică'', a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă organizată marţi, la Bruxelles, cu ocazia prezentării raportului anual al NATO pentru 2022.
''China trebuie să înţeleagă punctul de vedere ale Ucrainei şi să dialogheze direct cu preşedintele Zelenski. Orice soluţie de pace pentru Ucraina trebuie să se bazeze pe respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. O încetare a focului sau orice soluţie care nu respectă suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei nu va fi decât un mijloc de a îngheţa războiul şi de a-i permite Rusiei să-şi reconstituie forţele şi să atace din nou. Aceea nu va fi o pace justă şi durabilă'', a subliniat el.
Jens Stoltenberg a avertizat Beijingul cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei.''Nu am văzut vreo dovadă conform căreia China îi livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semne că a existat o cerere în acest sens din partea Rusiei şi aceasta este o chestiune care este luată în considerare la Beijing de către autorităţile chineze. China nu ar trebui să furnizeze ajutor letal Rusiei, aceasta ar însemna sprijin pentru un război ilegal, prelungirea războiului şi susţinerea invaziei ilegale a Ucrainei. Este un lucru pe care China nu ar trebui să îl facă'', a accentuat înalta oficialitate aliată.
NATO şi China nu sunt parteneri. Totuşi, Alianţa Nord-Atlantică ne consideră ţara asiatică un adversar, se precizează în raportul anual al NATO prezentat marţi.
''Noul concept strategic adoptat de Alianţă la Summitul de la Madrid din iunie 2022 identifică Rusia ca ameninţarea cea mai importantă pentru securitatea noastră, alături de terorism, şi indică în mod clar că pentru interesele, securitatea şi valorile noastre China este o provocare'', a mai spus Jens Stoltenberg.
Sursa: adevarul.ro