NATO: Donald Trump continuă să dicteze agenda summitului cu criticile sale

NATO: Donald Trump continuă să dicteze agenda summitului cu criticile sale

Preşedintele american Donald Trump şi-a reluat joi criticile la adresa Germaniei şi apelul la dublarea cheltuielilor pentru apărare ale ţărilor membre ale NATO, în a doua zi a summitului de la Bruxelles al Alianţei Nord-Atlantice, notează AFP.

''Germania a început să-i plătească Rusiei, ţară de care vrea să fie protejată, miliarde de dolari pentru necesarul său de energie provenind dintr-un nou gazoduct ce are ca sursă Rusia. Este inacceptabil!'', a scris pe Twitter, joi dimineaţă, liderul de la Casa Albă.

Această nouă critică, similară celei din ajun, survine după o întâlnire avută miercuri, în marja summitului NATO, cu cancelarul german Angela Merkel, cu care Trump a afirmat că se află în 'foarte bune relaţii'.

''Toate ţările NATO trebuie să-şi respecte angajamentul privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar această proporţie trebuie să ajungă în final la 4%'', a scris Donald Trump într-un alt tweet.

''Cererea lui Trump nu este serioasă şi nu se înscrie în politica oficială a SUA; ea erodează sensul declaraţiei comune a NATO şi subliniază că nicio creştere a cheltuielilor nu este susceptibilă a-l mulţumi pe Trump'', este de părere Erik Brattberg, director al programului Europa desfăşurat de Fundaţia Carnegie.

La sosirea la sediul NATO, joi dimineaţă, pentru dezbateri despre Ucraina, Georgia, Afganistan şi Irak, liderii statelor aliate au evidenţiat ambianţa 'pozitivă' a schimburilor de opinii cu liderul american.

Preşedintele Trump 'este în bună dispoziţie şi a afirmat că Europa este un continent pe care îl apreciază. Discuţiile au fost bune'', a spus premierul luxemburghez Xavier Bettel.

La rândul său, şefa statului croat Kolinda Grabar-Kitarovic a calificat atmosfera de la cina de lucru de miercuri drept 'pozitivă şi constructivă'.

''Avansăm. Reuniunile de lucru de ieri privind diferite subiecte de pe agendă s-au desfăşurat bine'', a apreciat şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cincisprezece state membre NATO, printre care Germania, Canada, Italia, Belgia şi Spania, alocă pentru apărare mai puţin de 1,4% din PIB în acest an şi sunt incapabile să-şi respecte angajamentul, ceea ce îl irită pe preşedintele american, care a cerut, pe Twitter, ca aliaţii să-şi aducă 'IMEDIAT' cheltuielile pentru apărare la nivelul de 2% din PIB.

Donald Trump şi Angela Merkel au avut ocazia de a-şi oferi explicaţii în timpul unei întâlniri tęte-a-tęte, desfăşurată miercuri după prima sesiune de lucru a summitului NATO. Liderul american, care şi-a schimbat tonul, a precizat că a discutat despre proiectul gazoductului Nord Stream între Rusia şi Germania, proiect căruia i se opune, dar a refuzat să detalieze.

În ceea ce o priveşte, Angela Merkel s-a declarat mulţumită că 'a avut ocazia de a avea un schimb de opinii' cu preşedintele SUA. ''Suntem parteneri, suntem buni parteneri şi dorim să continuăm să cooperăm în viitor'', a menţionat cancelarul german.

Dificultatea discuţiilor dintre Trump şi liderii statelor aliate a fost evidenţiată miercuri tot de liderul de la Casa Albă, care a spus că întâlnirea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin, prevăzută pentru 16 iulie la Helsinki, ar putea fi 'mai uşoară' decât summitul NATO. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

2 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN

5 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe