NATO începe un parteneriat mai strâns cu Ucraina

NATO începe un parteneriat mai strâns cu Ucraina

NATO a intrat într-un parteneriat mai strâns cu Ucraina, într-un demers care - potrivit unor diplomaţi - nu este un pas suplimentar pentru aderarea acestei ţări la Alianţă, dar este susceptibil totuşi să fie perceput ca o provocare la adresa Rusiei, transmite DPA.

Noul statut al Ucrainei ca partener de oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP) îi va permite să participe la mai multe programe şi exerciţii şi să aibă un acces mai mare la informaţiile clasificate ale Alianţei, a anunţat vineri NATO într-un comunicat.

Alianţa Nord-Atlantică îşi va adapta relaţiile cu Ucraina în funcţie de domeniile de interes reciproc, a indicat organizaţia.

Finlanda, Australia, Suedia, Iordania şi Georgia sunt de asemenea recunoscute ca beneficiind de EOP.

Unii diplomaţi, citaţi de DPA, au apreciat că această decizie nu este un pas mai aproape de aderarea la NATO, subliniind că Ucraina este un partener al Alianţei Nord-Atlantice de mulţi ani, participând cu trupe la operaţiunile din Afganistan şi Kosovo, precum şi la unele manevre.

Cu toate acestea, decizia va fi percepută cel mai probabil de Moscova drept o provocare, potrivit agenţiei de presă citate.

Rusia critică de mult timp extinderea NATO spre Est şi faptul că trupe ale unor ţări membre ale Alianţei staţionează în foste republici sovietice.

NATO a oferit Ucrainei perspectiva de admitere în Alianţă în 2008, notează DPA.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 VIDEO Ultimul mesaj al lui Viorel Cataramă?

4 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

5 Soţia a fost violată în grup, iar soţul a fost bătut crunt / Coşmarul unui cuplu spaniol care călătorea în India