NATO, preocupată de riscurile pentru securitate ale reţelelor 5G

NATO, preocupată de riscurile pentru securitate ale reţelelor 5G

Riscurile pe care le reprezintă Huawei pentru securitatea viitoarelor reţele de comunicaţii mobile 5G trebuie luate în serios, a declarat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, pe fondul intensificării presiunilor Washingtonului pentru a împiedica Europa să se doteze cu echipamente realizate de gigantul chinez, relatează AFP.

Secretarul general al NATO a precizat că cele 29 de state membre ale Alianţei au lansat consultări cu privire la Huawei, considerat de guvernul american drept o ameninţare pentru Europa.

SUA şi alte câteva state occidentale au exclus Huawei de la licitaţiile pentru instalarea de reţele ultrarapide 5G, din cauza strânselor legături întreţinute de acesta cu guvernul de la Beijing.

"Anumiţi aliaţi au exprimat preocupări şi NATO tratează aceste preocupări cu cea mai mare seriozitate", a asigurat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, unde se află sediul Alianţei atlantice.

"În momentul de faţă purtăm strânse consultări în legătură cu această problemă, inclusiv în ce priveşte aspectele de securitate ale investiţiilor în reţelele 5G", a menţionat el.

Marţi, cancelarul german Angela Merkel a anunţat intenţia Berlinului de a se consulta cu Washingtonul în legătură cu folosirea tehnologiei Huawei. Cotidianul Wall Street Journal a scris că ambasadorul american a avertizat Germania că SUA şi-ar putea diminua schimburile de informaţii, inclusiv intelligence, în cazul în care tehnologia Huawei va fi integrată în infrastructura de telecomunicaţii 5G din această ţară.

În ce-l priveşte, gigantul chinez al telecomunicaţiilor respinge afirmaţiile în sensul că echipamentele sale ar putea folosi la spionaj.

Totuşi, şi comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a avertizat că forţele NATO vor înceta să mai comunice cu partenerii lor germani dacă Berlinul va colabora cu grupul chinez Huawei pentru infrastructura sa de 5G. "Ne este teamă că structura lor de comunicaţii va fi compromisă, mai ales cu sistemul 5G, a cărui lăţime de bandă este ultra largă, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibilă", a declarat miercuri şeful forţelor NATO în faţa unei comisii parlamentare a Congresului SUA.

Sistemele 5G din următoarea generaţie ar urma să asigure o conectivitate cvasiinstantanee, ceea ce va permite avansarea tehnologiilor încă futuriste cum sunt maşinile fără şofer.

Jens Stoltenberg a subliniat joi că, deşi crearea de reţele 5G este o chestiune comercială şi economică, sunt şi repercusiuni în materie de securitate. "De aceea vom continua să ne consultăm, să evaluăm şi să examinăm dacă NATO poate juca un rol în abordarea aspectelor de securitate legate de acest tip de infrastructuri", a menţionat secretarul general al Alianţei nord-atlantice, care în ultimii ani şi-a întărit capacităţile de apărare împotriva războiului cibernetic, tot mai prezent în conflictele moderne, mai notează AFP.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

4 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!