Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

NATO, preocupată de riscurile pentru securitate ale reţelelor 5G

Riscurile pe care le reprezintă Huawei pentru securitatea viitoarelor reţele de comunicaţii mobile 5G trebuie luate în serios, a declarat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, pe fondul intensificării presiunilor Washingtonului pentru a împiedica Europa să se doteze cu echipamente realizate de gigantul chinez, relatează AFP.

Secretarul general al NATO a precizat că cele 29 de state membre ale Alianţei au lansat consultări cu privire la Huawei, considerat de guvernul american drept o ameninţare pentru Europa.

SUA şi alte câteva state occidentale au exclus Huawei de la licitaţiile pentru instalarea de reţele ultrarapide 5G, din cauza strânselor legături întreţinute de acesta cu guvernul de la Beijing.

"Anumiţi aliaţi au exprimat preocupări şi NATO tratează aceste preocupări cu cea mai mare seriozitate", a asigurat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, unde se află sediul Alianţei atlantice.

"În momentul de faţă purtăm strânse consultări în legătură cu această problemă, inclusiv în ce priveşte aspectele de securitate ale investiţiilor în reţelele 5G", a menţionat el.

Marţi, cancelarul german Angela Merkel a anunţat intenţia Berlinului de a se consulta cu Washingtonul în legătură cu folosirea tehnologiei Huawei. Cotidianul Wall Street Journal a scris că ambasadorul american a avertizat Germania că SUA şi-ar putea diminua schimburile de informaţii, inclusiv intelligence, în cazul în care tehnologia Huawei va fi integrată în infrastructura de telecomunicaţii 5G din această ţară.

În ce-l priveşte, gigantul chinez al telecomunicaţiilor respinge afirmaţiile în sensul că echipamentele sale ar putea folosi la spionaj.

Totuşi, şi comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a avertizat că forţele NATO vor înceta să mai comunice cu partenerii lor germani dacă Berlinul va colabora cu grupul chinez Huawei pentru infrastructura sa de 5G. "Ne este teamă că structura lor de comunicaţii va fi compromisă, mai ales cu sistemul 5G, a cărui lăţime de bandă este ultra largă, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibilă", a declarat miercuri şeful forţelor NATO în faţa unei comisii parlamentare a Congresului SUA.

Sistemele 5G din următoarea generaţie ar urma să asigure o conectivitate cvasiinstantanee, ceea ce va permite avansarea tehnologiilor încă futuriste cum sunt maşinile fără şofer.

Jens Stoltenberg a subliniat joi că, deşi crearea de reţele 5G este o chestiune comercială şi economică, sunt şi repercusiuni în materie de securitate. "De aceea vom continua să ne consultăm, să evaluăm şi să examinăm dacă NATO poate juca un rol în abordarea aspectelor de securitate legate de acest tip de infrastructuri", a menţionat secretarul general al Alianţei nord-atlantice, care în ultimii ani şi-a întărit capacităţile de apărare împotriva războiului cibernetic, tot mai prezent în conflictele moderne, mai notează AFP.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație-ȘOC! Dragnea vrea să FUGĂ din țară! Achitarea a devenit NESIGURĂ! Amănunte INCENDIARE!

2 INCREDIBIL! Un vasluian a dat un comunicat prin care se jură că n-a făcut sex cu senatoarea PSD Gabriela Crețu…

3 ȘOC în procesul lui Dragnea! Martoră: „Împrejurarea că ele lucrau la partid m-a determinat că ele sunt susținu…

4 ALARMĂ PSD înlocuiește UE cu EAU? Documente SUSPECTE semnate duminică seara la Guvern!

5 ALERTĂ Dorneanu, depistat și apostrofat pe aeroportul din Frankfurt!

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere