NATO va cheltui trei miliarde de euro pentru modernizarea comunicațiilor prin satelit și întărirea apărării cibernetice

NATO va cheltui trei miliarde de euro pentru modernizarea comunicațiilor prin satelit și întărirea apărării cibernetice

Alianța Nord-Atlantică intenționează să aloce trei miliarde de euro pentru modernizarea comunicațiilor sale prin satelit și a tehnologiei informatice în următorii trei ani, în contextul în care încearcă să se adapteze noilor amenințări, a declarat un oficial de top, potrivit Reuters.

Încercând să lupte împotriva hackerilor și a altor amenințări, cum ar fi rachetele Iranului, aceste investiții evidențiază recunoașterea de către NATO că tot mai multe conflicte vizează rețelele informatice, pe lângă cele purtate în aer, pe uscat sau pe mare.

Un oficial de top din cadrul Agenției de Comunicații și Informații a NATO a spus că planul include o investiție de 1,7 miliarde de euro în comunicațiile prin satelit pentru a sprijini mai bine trupele și navele desfășurate în țările din cadrul Alianței, precum și pentru a ajuta folosirea dronelor.

Nu se știe deocamdată dacă NATO va finanța un nou satelit de comunicații militare care să fie lansat în spațiu sau dacă vor fi modernizați actualii sateliți ai SUA și ai altor aliați pentru extinderea capacității de comunicare.

Japonia, țară care nu este membră a NATO, și-a lansat în ianuarie primul satelit de comunicații militare.

Propunerea, a cărei finanțare mai trebuie aprobată de guvernele NATO, vizează de asemenea alocarea a 800 de milioane de euro pentru sistemele informatice care ajută la comanda apărării aeriene și cu rachete, a spus oficialul, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Alte 71 de milioane de euro vor fi alocate pentru îmbunătățirea protecției celor 32 de baze principale ale NATO în fața atacurilor cibernetice.

NATO susține că, în ultimii trei ani, numărul tentativelor de atac sau al atacurilor cibernetice asupra rețelelor sale a crescut de cinci ori. Grupul rus APT28 este acuzat de serviciile secrete occidentale că a atac cibernetic Partidul Democrat din SUA la alegerile prezidențiale de anul trecut.

Oficiali ai NATO au spus pentru Reuters că suspectează Rusia că susține atacuri asupra rețelelor Alianței înainte de summiturile importante.

Alte 180 de milioane de euro vor fi alocate pentru a oferi comunicații mobile mai sigure pentru militarii Alianței desfășurați pe teren.

NATO va prezenta detaliile acestui program la o conferință la Ottawa în aprilie și apoi va începe procesul de licitație.

Licitația va atrage cel mai probabil marile companii de apărare occidentale, printre care Airbus Group, Raytheon și Lockheed Martin Corp, parțial pentru că nu pot participa grupuri care nu provin din țări membre NATO, a mai spus oficialul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Pupila” lui Ciolacu, 9 ani de închisoare după ce a încercat să ucidă cu maşina un poliţist pe motocicletă

2 Fosta soție a lui Reghe rupe tăcerea. „Laurențiu mă ruga să divorțez întrucât cealaltă este gravidă. Ca și acu…

3 Scârboasă șobolănime mai colcăie la vârful acestei țări!

4 Așa o fi?

5 Idiotul ăsta ar trebui interzis în spitalele din România! / Mama anti vaccinistului Răzvan Constantinescu este „…