Naufragiul din Grecia: Analiza sistemului de monitorizare maritimă pune la îndoială declarațiile Gărzii de Coastă grecești

Naufragiul din Grecia: Analiza sistemului de monitorizare maritimă pune la îndoială declarațiile Gărzii de Coastă grecești

Sute de persoane au murit după ce vasul cu migranți s-a scufundat miercuri dimineața în largul coastelor Greciei. Modul în care au intervenit autoritățile elene au ridicat semne de întrebare încă de la începutul operațiunilor.

Barcă naufragiați FOTO: Garda de Coastă

Îndoilelile cu privire la gestionarea întregii situații sporesc, după ce BBC a obținut dovezi care par să contrazică declarațiile pazei de coastă grecești cu privire la naufragiul migranților în care se crede că numarul victimelor ar putea ajunge la sute, scrie BBC.

Analiza sistemului de monitorizare maritimă a navelor din zonă sugerează ca nava de pescuit supraaglomerată nu s-a deplasat la timp de cel puțin șapte ore înainte de a se răsturna. Paza de coastă susține în continuare că în aceste ore ambarcațiunea era pe un curs spre Italia și nu avea nevoie de ajutor. Autoritățile grecești nu au oferit niciun comentariu la informațiile făcute publice de BBC.

Organizația Națiunilor Unite a solicitat o investigație cu privire la modul de gestionare a naufragiului de către Grecia, pornind de la idea că ar fi trebuit să fie luate mai multe măsuri cu celeritate pentru a iniția o încercare de salvare la scară largă. Autoritățile grecești susțin că cei de la bord nu au vrut ajutor și că nu au fost în pericol decât înainte ca barca lor să se scufunde.

Imagini cu zona naufragiului FOTO: Garda de Coastă

Imagini cu zona naufragiului FOTO: Garda de Coastă

Analiza realizată de BBC are la bază o animație computerizată a datelor de urmărire furnizate de MarineTraffic, o platformă de analiză maritimă. Datele din animație arată ore de activitate concentrate pe o zonă mică, în care barca de migranți s-a scufundat mai târziu, punând la îndoială afirmația oficială că nu a avut probleme cu navigația sa. Barca de pescuit nu avea tracker, așa că nu este afișată pe hartă. Nici paza de coastă și navele militare care nu au obligația să-și împartă locația.

Am folosit videoclipuri și fotografii autentificate de BBC Verify, precum și înregistrări judecătorești și jurnale de expediere, pentru a analiza mișcarea navelor în zonă în următoarele ore.

Într-o cronologie furnizată de paza de coastă, aceasta a precizat că primul contact a fost făcut cu barca de pescuit la ora 14:00 (11:00 GMT) și că nu a fost făcută nicio cerere de ajutor.

Cronologia evenimentelor:

Agenția de frontieră a UE, Frontex, a declarat că a reperat ambarcațiunea marți după-amiază devreme și a informat imediat autoritățile grecești și italiene. Paza de coastă a declarat ulterior că nimeni de la bord nu purta veste de salvare.

Animația Marine Traffic arată o navă numită Lucky Sailor care se întoarce brusc spre nord la ora 15:00 GMT. Proprietarul Lucky Sailor a oferit jurnalul de bord BBC și a confirmat că a fost rugat de Garda de Coastă să se apropie de barca migranților și să dea mâncare și apă.

Barcă naufragiați FOTO: Garda de Coastă

Barcă naufragiați FOTO: Garda de Coastă

Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, la 15:35 GMT, elicopterul pază de coastă a găsit barca migranților. Autoritățile au continuat să susțină că era pe un curs constant în acel moment.

Ministerul grec al transporturilor maritime a declarat că a luat contact în repetate rânduri cu vasul și i s-a spus în repetate rânduri că acesta dorea pur și simplu să navigheze spre Italia.

O navă sub pavilion maltez a furnizat alimente și apă în jurul orei 18:00, iar o altă navă a furnizat apă la trei ore după aceea, a adăugat acesta. Apoi, miercuri, în jurul orei 01:40, cineva de pe vas ar fi anunțat paza de coastă grecească că motorul vasului a avut o defecțiune.

La scurt timp după aceea, ambarcațiunea s-a răsturnat, având nevoie de doar zece până la cincisprezece minute pentru a se scufunda complet. O operațiune de căutare și salvare a fost declanșată, dar a fost complicată de vântul puternic.

Ambarcațiunea s-a scufundat la aproximativ 80 km (50 de mile) la sud-vest de Pylos, după ora locală 02:04 miercuri dimineața, potrivit pazei de coastă grecești, care a redus numărul de morți confirmat anterior de 79 la 78.

Alarm Phone, o linie telefonică de urgență pentru migranții aflați în dificultate pe mare, s-a plâns că paza de coastă era "conștientă de faptul că nava se afla în pericol cu ore înainte de a fi trimis vreun ajutor", adăugând că autoritățile "au fost informate din diferite surse" că ambarcațiunea se afla în dificultate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat