Nava TEZAUR NAȚIONAL Republica a fost avariată

Nava TEZAUR NAȚIONAL Republica a fost avariată

Nava Republica, obiect de patrimoniu național clasat în categoria ''Tezaur'', a fost avariată, duminică, în urma unui incident petrecut pe Dunăre, în Portul Tulcea. 

Potrivit Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, nava ''Sahin Kaya'', sub pavilion turcesc, a ieșit de pe șenalul navigabil al brațului Tulcea al Dunării, iar pentru a nu intra în faleza orașului comandantul acesteia a făcut toate manevrele pentru ca vasul să se oprească.

''Nava a fost oprită, dar din cauza curentului Dunării și a efectului ancorei a fost întoarsă și a presat cu pupa babord nava muzeu Republica. În urma incidentului a rezultat ruperea unei babale, ruperea legăturilor cu școndrii prova/pupa, avarierea brâului, avarierea scării de acces pe navă'', se arată într-o informare a Căpităniei Portului Tulcea remisă AGERPRES.

Nava sub pavilion turcesc a suferit avarii minore, potrivit sursei citate.

O echipă formată din ofițeri ai Căpităniei Zonale Tulcea și ai Biroului Poliției Transporturi a început cercetarea cauzelor care au dus la producerea evenimentului, nava sub pavilion turcesc degajând șenalul navigabil și ancorând la mila marină 39.

''Sahin Kaya își va continua voiajul spre Galați în asistența unui remorcher al Administrației Fluviale Dunărea de Jos'', adaugă sursa citată.

Acesta este cel de-al doilea eveniment naval în care este implicată nava muzeu ''Republica'' de la începutul acestui deceniu, după ce în luna iulie a anului 2011 a fost ușor avariată de un vas sub pavilion cambodgian a cărei cârmă s-a defectat în Portul Tulcea.

Clasată în categoria ''Tezaur'' a patrimoniului cultural național, nava Republica aparține Primăriei municipiului Tulcea.

Construită în anul 1883 la șantierul Linz Komenburg din Austria, nava denumită inițial ''Csobanc'' a fost predată spre exploatare în 1888 Flotilei de Dunăre a Marinei austro-ungare, a trecut în subordinea sovietică în 1944 și a fost predată României în anul 1951.

Supraviețuitoare a celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a fost implicată în luptele pe Dunăre ca navă de comandament, a continuat să funcționeze ca navă de comandament a Marinei Militare Române.

În anul 2003, nava a fost cedată de Ministerul Apărării Naționale Consiliului Local al municipiului Tulcea, iar în 2008 a fost clasată, în urma unor expertize, în patrimoniul cultural național fiind declarată "Tezaur".

Ulterior, o parte a navei a fost închiriată de autoritățile locale și transformată în restaurant, însă agentul economic a renunțat la contractul cu Primăria municipiului.

''Republica'' este considerată ultima navă de război cu abur de pe Dunăre.




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...