Zahărul şi hrişca au început să dispară din magazinele din Rusia încă de la începutul lui martie, la o săptămână de la lansarea aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” în Ucraina.
Între timp, zahărul a devenit un produs foarte căutat, oamenii stând o oră şi jumătate la coadă sau, mai rău, luptându-se pentru el în magazine.
La Saratov, în timp ce stau la coadă, unii cumpărători nu se feresc să facă comparaţii cu lipsurile din comunism sau din turbulenţii ani '90.
„Oamenii îşi dau sfaturi de unde pot să facă rost de zahăr. Este o nebunie”, spune pentru „The Guardian” Viktor Nazarov.
„Este trist şi amuzant. Acum o lună totul era bine, iar acum vorbim din nou despre anii '90. Cumpărăm produse pentru că ne temem că vor dispărea”, explică el în timp ce cară cinci kilograme de zahăr.

„Ne întoarcem treptat în URSS”

În timp ce Guvernul rus dă vina pe o isterie a cumpărăturilor şi pe speculă şi susţine că stocurile sunt mai mult decât suficiente pentru a satisface cererea, cozile de la magazine sunt doar începutul unui an care se anunţă greu pentru Rusia, notează „The Guardian”.
Economia Rusiei se contractă, iar inflaţia este estimată să crească cu 20% în acest an, afirmă Elena Ribakova, economistă la Institutul de Finanţe Internaţionale.
Pentru ruşii de rând, subliniază ea, toate acestea înseamnă „sărăcie. Sărăcie şi disperare”.
„Oamenii nu au economii, abia supravieţuiau înainte, iar de-acum vor sta zile întregi la cozi şi nu vor avea acces la servicii medicale de bază şi la medicamente. Cred că ne întoarcem treptat în URSS”, conchide Elena Ribakova.
Natalia Zubarevici, expertă în economie, atrage atenţia că penuriile din aceste zile din Rusia nu sunt cauzate doar de sancţiunile internaţionale. Alte cauze, în opinia ei, sunt problemele din lanţurile de aprovizionare, ezitările din a face achiziţii mari şi volatilitatea rublei.
„Instinctele poporului sovieto-rus nu se schimbă”, observă ea, remarcând faptul că şi în comunism tot zahărul era cel mai căutat produs în caz de criză.

Pericol pe termen lung

Pe termen lung, sectoare întregi ale economiei ruse ar putea fi în pericol, de la călătoriile aeriene până la producţia de bunuri de larg consum, din cauza lipsei de anumite componente. „Creşterea economică este sacrificată de dragul acestei economii de război”, comentează Maria Şaghina, de la Institutul Finlandez pentru Afaceri Internaţionale.
Din cauza riscurilor, multe companii pot decide să nu se întoarcă pe piaţa rusă, semnalează ea. În plus, nu este clar nici cine îi va înlocui pe tinerii cu studii care au plecat în număr mare din Rusia.
„Este posibil ca în câţiva ani să existe alternative ruseşti pentru produse, de la Microsoft la tampoane, dar va dura ceva timp pentru a le produce. Iar întrebarea este cine le va produce”, spune Maria Şaghina.