Neamţ: Cheile Bicazului au 'revenit' administrativ în judeţul Neamţ, anunţă prefectul

Neamţ: Cheile Bicazului au 'revenit' administrativ în judeţul Neamţ, anunţă prefectul

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, anunţă câştigarea procesului privind graniţa administrativă dintre judeţele Neamţ şi Harghita, decizia irevocabilă fiind pronunţată, joi, de Curtea de Apel Ploieşti.

"Decizie irevocabilă: Cheile Bicazului au 'revenit' administrativ în judeţul Neamţ. Curtea de Apel Ploieşti a pronunţat (...) sentinţa definitivă în procesul a cărui miză a devenit graniţa administrativă dintre judeţele Neamţ şi Harghita. Prima instanţă, Tribunalul Prahova, a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar şi să stabilească o altă graniţă, cu 4 kilometri înspre judeţul Neamţ, ceea ce implică trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în judeţul Harghita. Decizia Tribunalului Prahova a fost atacată la Curtea de Apel Ploieşti, unde reprezentanţii instituţiilor din Neamţ au fost prezente la fiecare termen şi au depus concluzii scrise", a scris Lazăr pe contul său de Facebook.

Acesta arată că argumentaţia Prefecturii se baza pe faptul că procesul ar fi trebuit să se încheie cu respingerea acţiunii, ca fiind tardivă, pentru că Municipiul Gheorgheni putea contesta procesul verbal în termen de cel mult un an de la încheierea lui, nu după 11 ani.

"În al doilea rând, Prefectura Neamţ a cerut instanţei să observe că Tribunalul Prahova s-a pronunţat asupra unui capăt de cerere, fără a fi investită să-l soluţioneze: 'stabilirea liniei de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei astfel: DN 12 Gheorgheni (DN 1) - Lacul Roşu - limita jud. Neamţ 0 +000 32 +32,000 km., conform Hotărârii Guvernului nr. 540/2000 din 22.06.2000, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 338 din 20.07.2000'", a mai scris prefectul.

Între Harghita şi Neamţ a existat un diferend pe tema graniţei dintre cele două judeţe, care a ajuns în instanţă printr-o acţiune iniţiată de municipiul Gheorgheni.

În timp ce Consiliul Judeţean Harghita consideră că zona Cheilor Bicazului este în întregime pe teritoriul său, Consiliul Judeţean Neamţ susţine contrariul.

Prin sentinţa din 12 iunie 2019, pronunţată de Tribunalul Prahova, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, a fost admisă cererea de chemare în judecată formulată de municipiul Gheorgheni, având ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ. A fost stabilită o nouă linie de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei, iar judeţul Neamţ a pierdut în primă instanţă aproximativ 5.000 de hectare din comuna Bicaz Chei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...