Neamț: Zeci de copii sunt abuzați în fiecare lună, potrivit unui raport al DGASPC

Neamț: Zeci de copii sunt abuzați în fiecare lună, potrivit unui raport al DGASPC

Specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Neamț au instrumentat, în luna iunie, 31 de cazuri de abuz asupra copiilor, 20 dintre ele înregistrându-se în mediul urban.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES de DGASPC Neamț, în luna mai au fost instrumentate 53 de cazuri de maltratare a copiilor, din totalul de 324 de astfel de fapte înregistrate în județ pe parcursul primelor șase luni din acest an.

"Reducerea cazurilor de maltratare a copiilor este îmbucurătoare și sperăm să fie o situație de durată, nu doar una de moment. Din păcate, în ciuda acestor cifre, înregistrăm mult prea multe abuzuri semn că societatea încă este prea tolerantă și permisivă la astfel de practici. Se constată, totuși, o ușoară schimbare a mentalităților și o implicare mai mare a autorităților locale și a comunităților dar încă suntem departe de situația ideală în care toți copiii ar trebui tratați cu respect și iubire, astfel încât să se dezvolte armonios și să crească într-un mediul cald și securizat", a menționat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Cele mai multe cazuri de abuz semnalate în iunie au fost de neglijare, fiind 17 copii în această situație, dintre care 14 proveneau din mediul urban iar restul din rural.

"Ca urmare a neglijării severe a nevoilor de dezvoltare, specialiștii Serviciului Abuz au propus, pentru 5 copii, instituirea unor măsuri de protecție în regim de urgență, pentru unul instituindu-se plasamentul într-un centru rezidențial iar pentru ceilalți 4 plasamentul la asistent maternal profesionist. Au mai fost câte 2 cazuri de abuz fizic, comportament delincvent, abuz emoțional și dispariții și s-au mai înregistrat 3 cazuri de abuz sexual. S-au înregistrat și 3 cazuri de repatriere, acest lucru presupunând demersuri pentru aducerea a 2 copii din Franța și unul din Italia care se aflau în evidența serviciilor de asistență socială din țările respective deoarece fuseseră victime ale abuzurilor. În toate aceste cazuri a fost obținut acordul rudelor din România de a se ocupa de ei, astfel încât, la revenirea în țară, minorii vor ajunge în familiile lărgite", conform sursei citate.

Tot în luna iunie, Comisia pentru Protecția Copilului Neamț a hotărât instituirea măsurii de supraveghere specializată în cadrul familiei pentru un adolescent care a săvârșit fapte penale dar nu a împlinit vârsta răspunderii penale. Toate evaluările efectuate pe parcursul lunii anterioare s-au realizat cu sprijinul autorităților locale și în toate cazurile s-a oferit sprijin, asistență și consiliere copiilor dar și familiilor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Foarte interesante amănunte...

3 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei