
Negociatorul lui Putin, vizită secretă la Casa Albă. Semnal îngrijorător privind angajamentul SUA față de pacea din Ucraina
O vizită surprinzătoare și discretă a lui Kirill Dmitriev, un oficial rus de rang înalt și apropiat al președintelui Vladimir Putin, la Casa Albă, a stârnit îngrijorări în rândul aliaților europeni și al experților în geopolitică, privind poziția Statelor Unite în raport cu războiul din Ucraina.
Dmitriev, șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, în valoare de 10 miliarde de dolari, este considerat un negociator important al Kremlinului în discuțiile legate de conflictul din Ucraina.
Deși întâlnirile sale cu oficiali americani au fost păstrate în mare parte sub tăcere, acesta a postat pe rețelele sociale un plan de zbor care arată că a fost primit de administrația Trump, în ciuda faptului că este vizat de sancțiuni internaționale.
Vizita lui Dmitriev vine în contextul unei așa-zise negocieri pentru încetarea focului intermediată de administrația Trump. Unii oficiali din Ucraina și din Europa de Vest consideră că acest aranjament nu a avut niciodată consistență, iar Moscova pare să își continue atacurile, în special asupra infrastructurii energetice ucrainene, relatează The Guardian într-o analiză.
David Lammy, ministrul britanic de Externe, a criticat dur Rusia, acuzând-o că tergiversează negocierile și continuă să bombardeze civili și infrastructura Ucrainei. „Îl vedem pe Vladimir Putin. Știm ce face”, a declarat Lammy de la sediul NATO.
Kirill Dmitriev, mesagerul Kremlinului pentru Trump
Născut la Kiev, educat în SUA, cu studii la Stanford și Harvard, Dmitriev este văzut ca o punte de legătură între Kremlin și administrația Trump, având misiunea de a-l menține pe Trump într-o poziție favorabilă Rusiei.
El a susținut recent că forțe externe „interesate de menținerea tensiunilor” încearcă să saboteze orice tentativă de dialog și acuză Occidentul că distorsionează poziția Moscovei.
În același timp, Ucraina acuză Rusia de atacuri continue, inclusiv un bombardament asupra infrastructurii energetice din Herson , pe 1 aprilie, care a lăsat 45.000 de oameni fără electricitate.
Un acord lipsit de credibilitate
Specialiștii avertizează că acordul intermediat la Jeddah, în Arabia Saudită , a fost vag și lipsit de mecanisme de verificare.
„Nu există o încetare reală a focului”, afirmă Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews. „Atacurile continuă, iar acordul privind Marea Neagră este nesemnificativ.”
Chiar și experții de la Chatham House atrag atenția că Rusia condiționează orice pas spre pace de ridicarea sancțiunilor occidentale și, mai nou, solicită crearea unei „administrații internaționale temporare” în Ucraina – o formă mascată de schimbare de regim.
Într-un interviu recent, Dmitriev a sugerat că o cooperare economică ruso-americană ar trebui să fie prioritară pentru oprirea războiului, însă doar după încheierea negocierilor de pace. Un mesaj interpretat de mulți ca o încercare a Moscovei de a atrage SUA într-un parteneriat economic, în schimbul retragerii sprijinului pentru Ucraina.
Sursa: adevarul.ro