Negocierile dintre Ucraina şi Rusia, singura opţiune de a opri războiul, consideră Zelenski

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia, singura opţiune de a opri războiul, consideră Zelenski

Ucraina nu are altă opţiune decât să negocieze cu Rusia pentru a opri luptele, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, care a adăugat că ar putea să nu poarte personal discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

Întrebat dacă el şi Putin vor purta discuţii directe, Zelenski a spus că este posibil ca acest lucru să nu se întâmple, dar nu a dat detalii.

Declaraţiile lui Zelenski survin după ce preşedintele ucrainean a acuzat trupele ruse că au comis crime extrajudiciare în localitatea Bucea, la vest de capitala Ucrainei, Kiev.

"Toţi, inclusiv eu, vom percepe însăşi posibilitatea de negocieri ca pe o provocare", a spus Zelenski într-un interviu cu jurnaliştii ucraineni difuzat pe postul naţional de televiziune. "Provocarea este internă, în primul rând proprie, o provocare omenească. Apoi, când te aduni, şi trebuie s-o faci, cred că nu avem altă opţiune", explicat el.

Zelenski a spus că evenimentele de la Bucea sunt de neiertat, dar că Ucraina şi Rusia ar trebui să aleagă opţiunea dificilă de a continua discuţiile şi a semnalat că Moscova ar trebui să recunoască fapte despre care se presupune că au fost comise de trupele ei.

Agenţia de presă rusă Interfax a citat un viceministru rus de externe declarând că discuţiile continuă prin legătură video.

Preşedintele Ucrainei a declarat totodată că eforturile Ucrainei de a respinge trupele ruse din Mariupol se confruntă cu dificultăţi.

În interviul televizat cu presa locală, Zelenski a apreciat că situaţia militară în oraşul-port din sud este "foarte dificilă".

El a mai spus că Turcia a propus un plan pentru a ajuta la evacuarea răniţilor şi trupurilor neînsufleţite din oraş, dar a avertizat că iniţiativa depinde de voinţa preşedintelui rus Vladimir Putin.

Printre altele, Volodimir Zelenski a apreciat în interviul televizat marţi că prim-ministrul ungar Viktor Orban va trebui să aleagă între Moscova şi "lumea cealaltă" şi că liderul ungar se teme de influenţa rusă.

Orban şi-a păstrat majoritatea la alegerile de duminică.

Pe de altă parte, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că informaţiile despre uciderea civililor la Bucea sunt "fake-uri" menite să discrediteze Rusia. Moscova a spus că va prezenta "dovezi empirice" marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prin care va demonstra că forţele sale nu au fost implicate.

"Acestea sunt 'fake-uri' maturate de imaginaţia cinică a propagandei ucrainene", a spus Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte din 2008 până în 2012 şi acum este secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei. "Au fost născocite pentru sume mari de bani", a susţinut Medevedev.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a dat vina pe serviciile speciale ucrainene, pe care le-a acuzat că au înscenat pretinse ucideri de civili în oraşe ucrainene în încercarea de a-şi răspândi propaganda către mass-media occidentale.

"Soldaţii celui de-al 72-lea Centru Principal pentru Operaţiuni Psihologice ucrainean au efectuat o altă punere în scenă cu presupuşi civili ucişi de acţiunile violente ale forţelor armate ruse" la 4 aprilie într-un sat la 23 km nord-vest de Kiev, a declarat ministerul, citat de Reuters. "Evenimente similare au fost acum organizate de serviciile speciale ucrainene în Sumî, Konotop şi în alte oraşe", a susţinut ministerul rus. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...