Nepoata ayatollahului Ali Khamenei, care a denunțat represaliile din Iran, a fost arestată

Nepoata ayatollahului Ali Khamenei, care a denunțat represaliile din Iran, a fost arestată

Farideh Moradkhani a fost arestată de autoritățile iraniene. Ea a calificat puterea de la Teheran drept ''regim asasin'', a declarat sâmbătă fratele său.

Farideh Moradkhani a cerut comunității internaționale să rupă legăturile cu Iran FOTO Captură video

O cunoscută activistă, Farideh Moradkhani este fiica sorei lui Ali Khamenei care în anii '80 a fugit împreună cu familia sa în Irak. Tatăl său, şeicul Ali Tehrani, decedat în octombrie, a fost un opozant al şahului Iranului, devenind apoi un critic al Republicii Islamice Iran.

Farideh Moradkhani a fost arestată miercuri după ce a fost convocată la biroul procurorului, a scris pe Twitter fratele ei, Mahmoud Moradkhani. Acesta a distribuit pe aceeaşi reţea de socializare şi o înregistrare video în care sora sa condamnă ''represiunea violentă'' din Iran şi inacţiunea comunităţii internaţionale căreia îi cere să rupă legăturile cu Teheranul.

Aceeaşi nepoată a lui Khamenei a mai fost arestată şi la începutul anului, după ce a salutat-o pe Farah Diba, văduva şahului înlăturat de la putere de revoluţia islamică din 1979.

Un ONG denumit Human Rights Activists News Agency (HRANA), care-şi desfăşoară activitatea din SUA, a confirmat arestarea lui Farideh Moradkhani, adăugând că ea riscă acum 15 ani de închisoare.

În Iran continuă protestele începute în luna septembrie după ce o tânără în vârstă de 22 de ani a decedat în arestul poliţiei morale, ea fiind reţinută pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic.

Guvernul de la Teheran acuză statele occidentale, în special SUA, că alimentează revolta pentru a obţine o schimbare de putere în Iran.

Peste 14.000 de persoane au fost arestat de la începutul mişcării contestatare, potrivit ONU. Conform unui bilanţ al ONG-ului Iran Human Rights (IHR), care activează din Norvegia, cel puţin 416 persoane au fost ucise în reprimarea protestelor, dintre care peste 90 pe 30 septembrie în capitala provincială Zahedan în timpul manifestaţiilor provocate de violul asupra unei adolescente imputat unui poliţist.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”