NERUȘINARE! Pensie de 400 de milioane! Ce a făcut acest individ pentru România, oameni buni?

NERUȘINARE! Pensie de 400 de milioane! Ce a făcut acest individ pentru România, oameni buni?

Precizare: Acest articol a fost publicat inițial în octombrie 2016.

Este oficial! Pensia de magistrat cea mai mare din România este încasată de Gheorghe Bălăşoiu din Argeş, fost procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti şi comandant al Penitenciarului Colibaşi, dezvăluie  Alex Costache pe România Curată.  Cifrele și modul cum s-a ajuns la ele sunt strigătoare la cer! Mai ales într-o țară ca România, unde media pensiilor este foarte mică. Cum a fost posibil să se ajungă la astfel de baroni ai pensiilor? Și ce nerușinare să ai, ca român, să profiți de posibilitatea de a lua atâția bani? Dragii noștri, chiar credeți că această țară mai are vreo șansă să se vindece vreodată?

Bălăşoiu s-a pensionat în 2005, pe vremea când calculul pensiei de serviciu se făcea potrivit unui algoritm simplu: 80 la sută din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. El cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror. Aşa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibaşi să aibă o pensie de peste 30.000 de lei.

Reglementări ulterioare ale modului de calcul al pensiei de serviciu, precum şi măriri aplicate au condus la pensia de azi: 40.963 de lei, adică peste 9000 de euro pe lună.

Cum s-a calculat pensia lui Bălășoiu

Pensiile magistraţilor sunt reglementate de legea 303/2004 privind statutul magistraţilor în vigoare din septembrie 2004. Legea a fost modificată şi completată de mai multe ori.

Prima modificare a fost adusă de legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei din iulie 2005. A fost introdusă o nouă metodă de calcul a pensiei de serviciu pentru magistraţi: media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

Potrivit Casei de pensii, atât textul iniţial al legii 303/2004, cât şi cel al legii  247/2005 nu menţiona care sunt drepturile de natură salarială ce intrau în venitul brut care constituia baza de calcul al pensiei de serviciu. Abia normele metodologice de aplicare a legii, aprobate prin HG 1275/2005, au clarificat ce drepturi salariale se includ în venitul brut.

I s-au calculate şi sporurile primite în ultimele 12 luni

HG 1275/2005 a specificat că pensia de serviciu se calculează astfel: 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate ale unui judecător sau procuror. În plus, în hotărârea de Guvern s-a specificat că sporurile salariale se includ în calculul pensiei de serviciu:

“În veniturile brute realizate se includ, pe lânga indemnizaţia de încadrare brută lunară, sporurile cu caracter permanent sau nepermanent. În veniturile brute nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi aferente altei perioade”

Cât a fost director la Colibaşi, timp de 7 ani, Bălăşoiu a fost considerat detaşat, însă şi-a păstrat funcţia de magistrat.  Prin urmare, fostului procuror şi comandant de penitenciar, Gheorghe Bălăşoiu, i s-a recalculat pensia de serviciu conform veniturilor realizate pe ultimele 12 luni de activitate şi i s-au adăugat sporurile permanente şi nepermanente.

Despre ce sporuri e vorba

Potrivit legii 293 din iunie 2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, aceste sporuri sunt pentru misiune permanentă, port armă, condiţii deosebite, indemnizaţie de conducere şi salariu de merit, alocaţii pentru hrană, indemnizaţii de instalare, de mutare, de delegare sau detaşare.

Ultima majorare aplicată

La începutul lui 2015, pensiile de serviciu au fost majorate cu 5 la sută. Cu toate aceste majorări şi recalculari, Bălăşoiu a ajuns la pensia de azi: 40.963 lei.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria