Netanyahu așteaptă ca Trump să pună capătă tăcerii în privința Iranului

Netanyahu așteaptă ca Trump să pună capătă tăcerii în privința Iranului

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și-a exprimat joi speranța ca președintele american, Donald Trump, să pună capăt "tăcerii asurzitoare" în privința a ceea ce a descris ca intențiile iraniene de a extermina poporul evreu, relatează AFP.

"Cel mai mare pericol cu care ne confruntăm este ura față de poporul evreu și statul evreu venind dinspre est, din Iran", a declarat Benjamin Netanyahu la Memorialul Yad Vashem în fața a zeci de diplomați aflați la post în Israel, în ajunul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Liderii iranieni lansează frecvent apeluri la "distrugerea tuturor israelienilor", în timp ce comunitatea internațională reacționează printr-o "tăcere asurzitoare", potrivit premierului Netanyahu.

"Cred că asta se va schimba, pentru că, în urmă cu câteva zile, atunci când am discutat cu președintele Trump, care s-a referit la agresiunea iraniană și dorința de a distruge statul evreu, el a vorbit despre natura acordului nuclear și pericolele pe care acesta îl reprezintă", a subliniat Benjamin Netanyahu.

Prim-ministrul israelian a desfășurat o virulentă campanie împotriva acordului încheiat la Viena în iulie 2015 între Teheran și marile puteri (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania sub egida Uniunii Europene) care vizează garantarea naturii pașnice a programului nuclear iranian în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor economice împotriva Republicii Islamice.

Înainte de a-și începe mandatul, Donald Trump a afirmat într-un interviu pentru cotidianul britanic The Times și german Bild că acest text este "unul dintre cele mai proaste acorduri".

În fața diplomaților, premierul israelian a denunțat creșterea antisemitismului în Europa. Salutând "eforturile guvernelor de a ține situația sub control", Benjamin Netanyahu a afirmat că "această ură este clocotindă, transpirând prin toți porii".

El nu a adus însă în discuție incidentele antisemite din SUA atribuite suporterilor lui Donald Trump în timpul campaniei electorale a omului de afaceri american.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /