Netanyahu avertizează Iranul 'să nu pună la încercare determinarea' Israelului

Netanyahu avertizează Iranul 'să nu pună la încercare determinarea' Israelului

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat Iranul să nu pună la încercare determinarea statului evreu, comparând regimul de la Teheran cu cel nazist, cu ocazia unei ceremonii de comemorare a celor 6 milioane de evrei ucişi în Holocaust, relatează dpa şi AFP.

'În timpul Holocaustului, am fost lipsiţi de ajutor, lipsiţi de apărare şi fără voce. Într-adevăr, vocea noastră nu a fost auzită deloc. Astăzi avem o ţară puternică, o armată puternică şi vocea noastră este auzită printre naţiuni', a subliniat premierul Netanyahu.

'Şi astăzi există un regim extremist care ne ameninţă, care ameninţă pacea mondială', a declarat Netanyahu miercuri la Ierusalim, cu referire la Iran. 'Acest regim a proclamat în mod explicit că vrea să ne distrugă pe noi, statul evreu', a adăugat el, la Memorialul Yad Vashem al Holocaustului.

'Am un mesaj pentru conducătorii iranieni: nu puneţi la încercare determinarea statului Israel. Acestea nu sunt vorbe goale', a insistat şeful guvernului israelian. 'Am văzut copii sirieni măcelăriţi cu arme chimice. Inimile noastre au fost sfâşiate de oroare', a mai spus el.

Netanyahu şi-a reiterat criticile faţă de acordul încheiat între Teheran şi marile puteri vizând împiedicarea Iranului să se doteze cu arma nucleară şi care a permis ridicarea parţială a sancţiunilor internaţionale impuse acestuia.

Premierul israelian a comparat această înţelegere cu Acordul de la Munchen din 1938, considerat o tentativă eşuată a marilor puteri de conciliere cu Germania nazistă.

'Semnarea acestui acord cu Iran nu numai că nu a frânat agresiunea din partea acestui stat, dar a accentuat-o', a declarat Netanyahu.

Miercuri, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, Netanyahu a declarat că Israelul 'nu va permite Iranului să-şi stabilească o prezenţă militară în Siria'. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”