Nica: Probabil România ar fi avut aproape 100% absorbție fonduri europene, dacă nu am fi permis atâtea fraude

Nica: Probabil România ar fi avut aproape 100% absorbție fonduri europene, dacă nu am fi permis atâtea fraude

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a declarat joi, în timpul unui dialog cu cetățenii, că probabil România ar fi avut o rată de absorbție a fondurilor europene apropiată de 100% "dacă nu am fi permis atâtea fraude în sistem".

 "Fenomenul corupției a afectat și fondurile europene. România a fost la primul exercițiu de accesare a fondurilor europene și automat, neexistând aceste mecanisme de monitorizare și control (...), având o legislație dificilă pe achiziții publice, a fost vulnerabilă. (...) Probabil dacă nu am fi permis atâtea fraude în sistem, România ar fi avut un procent apropiat de 100% absorbție fonduri europene, pentru că am avut foarte mulți bani europeni pe care i-am cheltuit, pe care i-am trimis la Comisia Europeană ca să-i rambursăm, dar atunci când o investigație din partea structurilor DNA, DIICOT a fost prezentă, România nu a mai putut primi acești bani din partea Comisiei Europene. A fost o realitate. Întrebarea a fost cum putem, la nivel național, prin crearea acestor mecanisme de prevenție și control, fie că vorbim de un sistem electronic de depunere și evaluare a proiectelor, fie de reguli noi în ceea ce privește procedurile de achiziție, fie că vorbim de consultarea unor baze de date la nivel european — toate acestea reprezintă mecanisme prin care putem lupta împotriva corupției", a spus Nica.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat că mecanismul de monitorizare a plăților informale nu s-a oprit.

"Tot din ciclul am auzit vorbe, astăzi am aflat de la una dintre colegele din Comisia Europeană că am oprit mecanismul de monitorizare al plăților informale în spital. Nu știam acest lucru și nici nu s-a întâmplat, doar că la Comisia Europeană a ajuns această informație. România pe sistemul de sănătate are un mecanism de monitorizare electronic (...) și la sfârșitul fiecărei luni sau ori de câte ori am nevoie, pot să primesc un raport și primesc un raport și iau măsuri", a afirmat Bodog.

Pe de altă parte, el a spus că fiecare spital are implementată propria politică de a preveni plata informală și nu numai.

"În ceea ce privește corupția din sistem, am început să luăm măsuri pentru a preveni aceste aspecte și atunci am început să organizăm — e vorba de procedurile de licitație care sunt acuzate sau puse sub semnul întrebării în ceea ce privește corupția celor care le organizează — organizăm proceduri de licitație la nivel național pentru achiziția de echipamente. (...) Avem în plan pentru anul următor ca toate aceste proceduri să se centralizeze la nivelul ministerului", a adăugat Bodog.

Potrivit comisarului european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, corupția există în multe state, nu doar în România. El este de părere că este nevoie de acțiuni societale comune pentru a stopa astfel de fenomene.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...