Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Nicaragua: Preşedintele Daniel Ortega îi acuză pe episcopi de conspiraţie, ce ar avea drept scop destituirea sa

Preşedintele nicaraguan Daniel Ortega i-a acuzat joi pe episcopi de participare la o conspiraţie ce vizează destituirea sa, acuzaţii lansate cu ocazia marcării a 39 de ani de la revoluţia din 1979, relatează AFP.

''M-a durut faptul că episcopii mei s-au comportat ca nişte pucişti (...). Ei s-au descalificat ca mediatori, ca martori (în dialog), deoarece mesajul lor este lovitura de stat'', a declarat Ortega (72 de ani) la Managua, în cadrul unei ceremonii care a reunit mii de partizani ai săi.

Episcopii nicaraguani fac oficiul de mediator între guvern şi opoziţie în criza politică ce s-a soldat de trei luni cu peste 280 de morţi şi circa 2.000 de răniţi.

Conferinţa Episcopală din Nicaragua (CEN), prezidată de către cardinalul Leopoldo Brenes, a făcut apel la o reformă a puterii şi la organizarea de alegeri generale anticipate în 2019, în loc de 2021, data încheierii mandatului lui Ortega, care a respins aceste propuneri.

După discursul virulent al lui Ortega, episcopul auxiliar de Managua, Silvio Baez, a indicat pe Twitter că Biserica nu suferă că este calomniată, ci suferă ''pentru deţinuţii închişi pe nedrept şi pentru cei care fug de represiune''.

Secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OSA), Luis Almagro, s-a pronunţat în favoarea unui dialog facilitat de Conferinţa Episcopală în calitate de ''instanţă însărcinată cu soluţionarea aspectelor politice şi electorale ale crizei'' din Nicaragua.

Ortega, un fost guerillero admirator al lui Che Guevara, a participat la ceremonie alături de soţia sa Rosario Murillo. El a afirmat că ''numeroase biserici servesc drept cazărmi pentru stocarea de arme, pentru stocarea de bombe'', şi a calificat manifestaţiile care au început pe 18 aprilie ca fiind ''satanice'', estimând că ele sunt o ''conspiraţie armată'' finanţată de către SUA.

În cadrul ceremoniei aniversare, participanţii au fluturat drapele roşii şi negre, în culorile Frontului Sandinist de Eliberare (FSLN, de stânga). Mulţimea a scandat ''Nu, el (Ortega) nu pleacă, el rămâne''. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se pregătește în PSD? Firea, întâlnire de taină cu Viorica Dăncilă! Ce pun la cale? Dragnea, pe făraș?

2 EXPLOZIV! Augustin Zegrean: Modificarea Codurilor penale transformă România într-un paradis al infractorilor …

3 BREAKING Modificările CRIMINALE ale Codurilor penale au fost adoptate de Camera Deputaților, forul decizional!…

4 ALERTĂ Ei sunt cei 181 de nenorociți care-au votat Codurile Penale prin care infractorii politici scapă de puș…

5 Informație. Dragnea îl trimite pe Florin Iordache judecător la CCR! Iordache, singura propunere a PSD!

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum arată zona Fukushima la câțiva ani după dezastru