Nicolae Ciucă: Am decis ca SIIJ să fie desființată până pe 31 martie 2022/Sunt două variante de guvern, cu premier PNL și premier PSD

Nicolae Ciucă: Am decis ca SIIJ să fie desființată până pe 31 martie 2022/Sunt două variante de guvern, cu premier PNL și premier PSD

Nicolae Ciucă, propunerea de premier a PNL, a anunțat sâmbătă seară că cele trei partide – PNL, PSD și UDMR au convenit în proporție de 99,99% programul de guvernare și acordul politic. Și Marcel Ciolacu, președintele PSD, a confirmat că există două variante de guvern.

El a anunțat că există două variante de guvern – una cu premier PNL și alta cu premier PSD.

Ciucă a mai spus că cele trei partide au decis ca Secția Specială (SIIJ) să fie desființată până pe 31 martie 2022, apoi se va înființa o nouă structură care să respecte decizia Curții de Justiție a UE și MCV.

”Nu mai sunt ministere disputate. Rămânem în coaliție cu toate partidele care au fost azi la negocieri”, a spus Ciucă atunci când a fost întrebat dacă Ministerul Dezvoltării rămâne la UDMR sau va fi mutat la PNL.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, spune că dacă PSD-ul are primul-ministru, se egalizează numărul de ministere, iar dacă va veni PNL cu premierul, atunci PSD are mai multe ministere.

”Pentru că dl Ciucă are un mandat de la PNL să fie prim-ministru, iar eu am un mandat de la PSD să fiu prim-ministru. Deciziile vin în interiorul partidului, este normal ca atât eu cât și dl Ciucă să luăm aceste decizii (în interiorul partidelor). Până luni când vom merge la Cotroceni vom lua aceste decizii și vom merge cu o singură variantă. Am avut niște negocieri, am echilibrat anumite lucruri, un raport de forțe în interiorul Guvernului, iar în acest moment o să ne întoarcem în fața colegilor și o să luăm o decizie”, a declarat Ciolacu.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că Ministerele Dezvoltării, Mediului și Sportului rămân la formațiunea pe care o reprezintă. ”Vom avea o propnere de premier și vom merge cu ea la Cotroceni. Noi am luat decizia să nu intrăm în această rotativă, așa că vor rămâne doar PNL și PSD să dea premierul”, a declarat Hunor.

Liderii PNL, PSD și UDMR au negociat sâmbătă pentru a finaliza atât programul de guvernare, cât și componența guvernului.

---------------

Ședința în care PNL, PSD și UDMR au negociat structura noului Executiv a fost una extrem de tensionată, scrie News.ro. Din sala s-au auzit țipetele președintelui PSD, Marcel Ciolacu, dar și liderii PNL Gheorghe Flutur și Rareș Bogdan au ridicat tonul.

Disputele sunt pe împărțirea ministerelor și pe desființarea Secției speciale. Președintele PNL Florin Cîțu, care le-a spus vineri colegilor că nu este de acord cu ce s-a negociat până acum, nu mai participă sâmbătă la negocieri. Florin Cîţu vrea Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei şi nu acceptă majorările de pensii, alocaţii, agreate de premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă, şianunţate în cursul zilei de vineri.

UDMR, în schimb, a venit cu opt reprezentanți, pentru a susține necesitatea de a rămâne cu cele trei ministere pe care le deține - Dezvoltare Regională, Mediu, Tineret și Sport.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”