Nicolae Solomon (CSM), după audierea la SIIJ: Am aflat de dosare prin soluţiile de clasare

Nicolae Solomon (CSM), după audierea la SIIJ: Am aflat de dosare prin soluţiile de clasare

Procurorul Nicolae Solomon, membru al CSM, a fost audiat luni, în calitate de martor, la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), într-un dosar din 2018 de abuz în serviciu.

La ieşirea din sediul SIIJ, Nicolae Solomon a fost întrebat de jurnalişti dacă ştia că este vizat în cinci dosare deschise la Secţia specială. "Nu ştiu despre niciunul, dar ştiu despre unul în care am primit soluţie de clasare anul trecut. Adică am aflat de dosare doar prin soluţiile de clasare. Astăzi, am aflat despre această plângere formulată de Luju. O să mă interesez dacă am sau nu aceste dosare. Nu am formulat o cerere până acum, pentru că mi s-a părut nepotrivit, mi s-au părut nişte acuze nefondate, dar acum, văzând că se rostogoleşte această informaţie, o să fac o cerere oficială să mă lămuresc. (...) Eu astăzi am aflat despre existenţa acestui dosar. Din citaţie, pe care am primit-o pe 13 februarie, rezulta că am calitatea de martor, nu am fost implicat în obiectul cauzei", a răspuns Solomon.

Potrivit unui comunicat al Secţiei pentru procurori a CSM, Nicolae Solomon a fost citat de Adina Florea la SIIJ pentru a fi audiat ca martor într-un dosar din 2018, care are ca obiect infracţiunile de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Un alt membru al CSM, procurorul Florin Deac, a fost chemat miercuri ca martor într-un alt dosar, având ca obiect infracţiunile de neglijenţă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, conform unui comunicat al Secţiei pentru procurori a CSM.

Secţia pentru procurori afirmă că, în dimineaţa zilei de luni, s-au scurs informaţii în presă despre citarea celor doi membri ai Consiliului, înaintea desfăşurării actului procesual, într-o etapă nepublică a procesului penal.

Conform Secţiei, citarea celor doi membri a avut loc la foarte scurt timp după ce au fost emise avizele pentru cele trei propuneri înaintate de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în vederea ocupării funcţiilor de conducere la DNA, DIICOT şi Parchetul General, dintre care două au fost negative.

În opinia Secţiei pentru procurori a CSM, modul în care au fost citaţi Nicolae Solomon şi Florin Deac reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituţională şi anunţă că va sesiza Comisia Europeană.

"Secţia pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai Secţiei în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informaţiilor privind cele două activităţi procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parţial negativă a propunerilor Ministrului Justiţiei de ocupare a funcţiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secţiei, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituţională. Secţia pentru procurori informează opinia publică că va sesiza Comisia Europeană pentru a aduce la cunoştinţă aceste împrejurări. Secţia pentru procurori va continua să îşi exercite atribuţiile constituţionale de garantare a independenţei fiecărui procuror şi a Ministerului Public în ansamblul său", se afirmă în comunicat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria