Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Nicolae Timofti, președintele la sfârșit de mandat al Republicii Moldova: Plec cu inima împăcată

Plec cu inima împăcată - am acționat întotdeauna cu determinare în interesul cetățenilor, am slujit poporului, nu partidului, nu dogmei, a declarat președintele Republicii Moldova aflat la sfârșit de mandat, Nicolae Timofti, în cadrul unei întrevederi cu membrii corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, informează IPN.md.

La final de mandat, Nicolae Timofti a vorbit despre provocările și realizările atinse și a apreciat sprijinul oferit de partenerii externi în procesul avansării pe marginea agendei europene a republicii, mulțumind în context ambasadorilor care au contribuit la aprofundarea dialogului și relațiilor bilaterale, informează un comunicat de presă al Președinției Republicii Moldova.

Timofti a recunoscut în fața diplomaților că, după 35 de ani de activitate în domeniul justiției, s-a convins de faptul că există un domeniu la fel de complex, iar uneori chiar mai complex — politica.

'Nu m-am gândit niciodată că îmi voi finaliza cariera nu pronunțând sentințe, ci promulgând legi și desemnând prim-miniștri. Acum 4 ani și 8 luni, într-o atmosferă solemnă, dar și deosebit de emoționantă pentru mine, cu mâna pe Constituția țării și în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, am jurat să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea Republicii Moldova, să apăr democrația, suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Moldovei. Am devenit astfel primul președinte fără de partid și fără doctrină politică. Dar am avut un atu mai puternic — am făcut din Constituție doctrină politică. Grație acestui fapt, cred, mă pot considera un președinte corect', a declarat șeful statului.

'Sunt mândru de faptul că mandatul meu a fost marcat de cea mai eficientă, cea mai oportună și corectă decizie politică: semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană și liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Acest lucru a fost un succes', și-a exprimat convingerea Timofti.

Președintele s-a referit și la securitatea Republicii Moldova, care este una dintre prerogativele fundamentale ale șefului statului. În acest context, Nicolae Timofti a precizat că neutralitatea statului Republica Moldova rămâne un articol nefuncțional, atâta timp cât trupele Federației Ruse staționează în continuare pe teritoriul din stânga Nistrului, contrar voinței Chișinăului și în pofida angajamentelor asumate la nivel internațional.

Totodată, securitatea statului și credibilitatea în instituțiile de drept au fost afectate dramatic de mega frauda din sistemul bancar.

Șeful statului a declarat că a vorbit cu mândrie și speranță despre limba română, 'chiar și acolo unde se consideră că avem acasă o limbă cu altă denumire: 'moldovenească'. 'Independența și identitatea națională, dragostea de țară' — acestea au fost principalele atribute după care s-a condus pe durata mandatului său, se menționează în comunicatul semnat de Nicolae Timofti.

'Mandatul de președinte mi-a expirat, dar misiunea de cetățean continuă. Vă asigur că voi rămâne un cetățean proeuropean, convins că vom duce la capăt ceea ce am început', a spus el, exprimându-și speranța că succesorul său va asigura prosperitatea țării și a cetățenilor, o democrație autentică, evoluție și nu involuție.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

2 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

3 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

4 Mafia PSD / Fostul șef al Poliției Caracal urma să fie reținut într-un dosar de cămătărie instrumentat de DIICOT…

5 Viitoarea președintă a USR spune adevărul despre Dan Barna / „Cu mine președinte, USR nu va negocia niciodată în…

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere