Nicolae Timofti, președintele la sfârșit de mandat al Republicii Moldova: Plec cu inima împăcată

Plec cu inima împăcată - am acționat întotdeauna cu determinare în interesul cetățenilor, am slujit poporului, nu partidului, nu dogmei, a declarat președintele Republicii Moldova aflat la sfârșit de mandat, Nicolae Timofti, în cadrul unei întrevederi cu membrii corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, informează IPN.md.

La final de mandat, Nicolae Timofti a vorbit despre provocările și realizările atinse și a apreciat sprijinul oferit de partenerii externi în procesul avansării pe marginea agendei europene a republicii, mulțumind în context ambasadorilor care au contribuit la aprofundarea dialogului și relațiilor bilaterale, informează un comunicat de presă al Președinției Republicii Moldova.

Timofti a recunoscut în fața diplomaților că, după 35 de ani de activitate în domeniul justiției, s-a convins de faptul că există un domeniu la fel de complex, iar uneori chiar mai complex — politica.

'Nu m-am gândit niciodată că îmi voi finaliza cariera nu pronunțând sentințe, ci promulgând legi și desemnând prim-miniștri. Acum 4 ani și 8 luni, într-o atmosferă solemnă, dar și deosebit de emoționantă pentru mine, cu mâna pe Constituția țării și în fața Parlamentului și a Curții Constituționale, am jurat să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea Republicii Moldova, să apăr democrația, suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Moldovei. Am devenit astfel primul președinte fără de partid și fără doctrină politică. Dar am avut un atu mai puternic — am făcut din Constituție doctrină politică. Grație acestui fapt, cred, mă pot considera un președinte corect', a declarat șeful statului.

'Sunt mândru de faptul că mandatul meu a fost marcat de cea mai eficientă, cea mai oportună și corectă decizie politică: semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană și liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Acest lucru a fost un succes', și-a exprimat convingerea Timofti.

Președintele s-a referit și la securitatea Republicii Moldova, care este una dintre prerogativele fundamentale ale șefului statului. În acest context, Nicolae Timofti a precizat că neutralitatea statului Republica Moldova rămâne un articol nefuncțional, atâta timp cât trupele Federației Ruse staționează în continuare pe teritoriul din stânga Nistrului, contrar voinței Chișinăului și în pofida angajamentelor asumate la nivel internațional.

Totodată, securitatea statului și credibilitatea în instituțiile de drept au fost afectate dramatic de mega frauda din sistemul bancar.

Șeful statului a declarat că a vorbit cu mândrie și speranță despre limba română, 'chiar și acolo unde se consideră că avem acasă o limbă cu altă denumire: 'moldovenească'. 'Independența și identitatea națională, dragostea de țară' — acestea au fost principalele atribute după care s-a condus pe durata mandatului său, se menționează în comunicatul semnat de Nicolae Timofti.

'Mandatul de președinte mi-a expirat, dar misiunea de cetățean continuă. Vă asigur că voi rămâne un cetățean proeuropean, convins că vom duce la capăt ceea ce am început', a spus el, exprimându-și speranța că succesorul său va asigura prosperitatea țării și a cetățenilor, o democrație autentică, evoluție și nu involuție.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I