Nicolicea: Comisia juridică propune termen de 14 zile pentru ancheta în cazul Rovanei Plumb

Nicolicea: Comisia juridică propune termen de 14 zile pentru ancheta în cazul Rovanei Plumb

Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis, miercuri, să propună Biroului permanent aprobarea unui termen de 14 zile pentru efectuarea anchetei în privința solicitării DNA de încuviințare a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb, iar conducerea Camerei urmează să hotărască dacă mai acordă încă 14 zile pentru redactarea raportului în acest caz.

 "S-a aprobat să solicităm un termen de maxim 14 zile pentru efectuarea anchetei, urmând ca Biroul permanent să aprobe sau nu, iar, conform Regulamentului, Biroul permanent are posibilitatea să aprobe un termen între o zi și 14 zile pentru redactarea raportului", a precizat președintele Comisiei, Eugen Nicolicea (PSD).

Nicolicea a propus, inițial, ca în termen de 14 zile comisia să efectueze ancheta în acest caz și după încă 14 zile să întocmească raportul. El a spus că membrii Comisiei juridice trebuie să facă o anchetă în acest caz. Președintele acestui for a invocat în acest sens articolul 13 din legea răspunderii ministeriale care prevede că "dezbaterea propunerii de începere a urmăririi penale în Camera Deputaților sau în Senat se face pe baza raportului întocmit de o comisie permanentă care, în cadrul competenței sale, a efectuat o anchetă privitoare la activitatea desfășurată de Guvern sau de către minister".

Gabriel Andronache, deputat PNL, a respins, însă, această propunere, menționând că, în opinia liberalilor, potrivit Regulamentului, termenul maxim pentru întocmirea raportului este de 14 zile. "Au mai fost astfel de solicitări și raportul a fost dat uneori de pe o zi pe alta. (...) Ceea ce faceți dvs. este un artificiu. În opinia mea, intrăm în contradicție cu prevederile Regulamentului", a susținut Andronache.

Liberalul Ioan Cupșa a menționat că studierea dosarului se poate face în 7 zile, iar depunerea raportului Comisiei juridice să fie în maximum 14 zile. Reprezentantul USR, Ioan Stelian, a susținut, la rândul său, ca în 7 zile să fie întocmit raportul.

Discuțiile au fost tranșate prin vot, la propunerea lui Eugen Nicolicea fiind lăsată la latitudinea Biroului permanent posibilitatea prelungirii termenului de 14 zile în vederea depunerii raportului.

În 27 septembrie, Biroul permanent al Camerei Deputaților a decis să transmită Comisiei juridice solicitarea DNA privind urmărirea penală a deputatului PSD Rovana Plumb.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”