Nicușor Dan: Nu particip la congresul USR; nu pot gira prin prezența mea un congres viciat

Nicușor Dan: Nu particip la congresul USR; nu pot gira prin prezența mea un congres viciat

Fondatorul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, spune că a refuzat invitația de a participa la Congresul extraordinar al USR, care se desfășoară sâmbătă la Poiana Brașov, deoarece nu ''poate gira cu prezența un congres viciat''.

 ''Am fost invitat la congresul de azi al USR. Înțeleg că a fost o dezbatere și un vot în Biroul Național la care unii au fost pentru și alții au fost contra invitării mele. Am ales să nu particip. Nu pot gira prin prezența mea un congres viciat prin practici demne de PSD și PNL. Alegerile delegaților din București au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii juriști ai partidului, și refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul județelor'', scrie pe Facebook Nicușor Dan.

Potrivit acestuia, există ''o uriașă presiune'' pentru ca USR ''să-și abandoneze misiunea'' și să devină un ''partid ca toate celelalte''.

''USR-ul e constituit din oameni de bună credință și poate încă să-și realizeze misiunea pentru care s-a înființat. În ianuarie la Sibiu și în mai la Cluj am încercat să țin membrii USR cu picioarele pe pământ și să le indic principalele riscuri pentru organizație. Dacă ar fi să enunț azi principalele riscuri pentru USR, ele ar fi: 1) fanatismul și radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern poziționare / nepoziționare) — nimeni nu ascultă argumentele raționale ale celuilalt; 2) toleranța la nelegalitate — încălcarea dovedită a statutului nu interesează; 3) lipsa de reacție la informații false circulate prin rețele informale'', arată acesta.

În opinia lui Nicușor Dan, viitorul președinte al USR, indiferent care va fi acela, are ''un start foarte prost''.

''În orice caz, un start foarte prost pentru viitorul președinte al USR, oricare ar fi el. Un președinte care a încălcat deja statutul, ca membru al Biroului Național, prin decizia pe alegerile din București. Un președinte ales la un Congres cu multe semne de întrebare, la care mulți delegați au ales să nu participe. Un președinte fără legitimitate'', consideră acesta.

Singurul punct aflat pe ordinea de zi a congresului extraordinar al USR, organizat în urma demisiei lui Nicușor Dan, este desemnarea viitorului președinte al partidului pentru următorii doi ani, iar cei doi candidați rămași în cursă sunt deputatul Dan Barna, care este și purtător de cuvânt al USR, și senatorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii.

Cristian Seidler s-a retras din cursă în urmă cu câteva zile, acuzând nereguli în selectarea delegaților filialei din București pentru congresul extraordinar de la Poiana Brașov.

Președintele interimar al Uniunii Salvați România (USR), Levente Elek, a declarat pentru AGERPRES că congresul partidului este statutar , iar ''boicotul'' unora dintre membrii formațiunii nu va afecta legitimitatea viitorului lider, ce urmează să fie ales în cursul acestei zilei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit. Atât de mare o fi diferența de tehnologie între SUA și ceilalți?

2 VIDEO Așa arată mârlănia care profită de slugărnicia și cumsecădenia oamenilor...

3 Piedone locuiește în Bragadiru, nu în București / Candidatura la Primăria Capitalei a fost deja contestată cu documente de netăgăduit

4 Mititelu, despre zvonul că fiul său ar fi pierdut 1.000.000 de euro la ruletă: „Nebunii! El cheltuie banii cu divele în vacanțe”

5 Minciuna sării roz de Himalaya