Nicușor Dan a folosit luni seară, într-un discurs la Teatrul Național, termenul ”panarame” în contextul ”luptei de valori” care se dă pentru cucerirea Bucureștiului. Nicușor Dan nu a fost explicit și nu a explicat cine sunt ”panaramele” la care se referea, iar imediat după discurs, Antena 3 – prin Mihai Gâdea și invitații din studio – au spus explicit că acesta a catalagat-o pe Gabriela Firea drept ”panaramă”, scrie G4Media .

Ce a spus Nicușor Dan în discurs (vezi și în  VIDEO, de la min. 13.15 )

  • ”Pe de altă parte avem un uriaș aparat de propagandă care ne spune că Bucureștiul niciodată nu a dus-o mai bine și niciodată nu a avansat mai mult. De fapt, lupta este între niște oameni care cred în niște valori și acest uriaș aparat de propagandă, care acum se bazează pe bani, și înainte se baza pe alte tipuri de forțe. E o luptă de valori în care eu vreau ca fetiței mele să nu i se spună că o panarama este mare vedetă. Și, din păcate, suntem cam la egalitate. Fiecare societate are panaramele ei, dar într-o societate normală ele stau undeva la periferie. Deci miza acestor alegeri, dincolo de trafic, apă caldă, poluare, școli, condiții de viață, este de fapt despre demnitate, despre rezistența bucureștenilor la nesimțire, la spoială, la impostură”.

Prima reacție a venit de la Antena 3. Mihai Gâdea și invitații din studioul de la Sinteza Zilei l-au criticat pe candidatul dreptei pentru că ar fi jignit-o direct pe Gabriela Firea.

Dana Budeanu, prietenă cu Gabriela Firea și cea care a publicat înregistrări cu Nicușor Dan în ultimele două săptămâni, a postat imediat pe Facebook mesajul #Je Suis Panarama. Luni noapte, Gabriela Firea a postat și ea un mesaj pe această temă: ”Sunt si voi fi mereu alaturi de toate femeile! Am incercat sa le usurez viata pe cat posibil. Ele duc greul! Nu sunt “panarame”, cum zice un candidat. Ele sunt mame, bunici, fiice, sotii, prietene, iubite. Ca si mine”.

Ulterior, tot luni noapte, Nicușor Dan a revenit pe Facebook cu clarificări, susținând că prin folosirea termenului ”panarame” s-a referit la ”cele două agitatoare care vin și fac zgomot în fața sediului, care au perturbat mai multe evenimente electorale și care sunt invitate constant în prime-time exact la televiziunile care promovează fake news-uri despre mine”. G4Media.ro a scris pe larg despre cele două protestare de profesie: Oana Lovin, ”fata cu sparanghelul”, acuzată că a făcut videochat și Codruța Cerva, militantă pro-Dragnea.  Vezi aici mai multe detalii

Nicușor Dan a mai scris pe Facebook că ”nu am folosit interpretarea vulgară a cuvântului „panaramă”. Pentru mine, acest cuvânt are interpretarea comună de persoană ridicolă care caută scandalul. Sunt de 20 de ani în spațiul public și nu am folosit niciodată vulgarități”.

Codruța Cerva a reacționat imediat pe Facebook după precizările făcute de Nicușor Dan: ”Mno, Nicușor Dan ne-a făcut panarame. Pupă mama pe tine de puișor dar ți-ai dat foc la valiză singurel. Nu-i bai dar promit să fiu panaramă cu tine data viitoare. Să simți bine și promit să nu ne uiți niciodată. Și noaptea când o să ne visezi, să te trezești speriat, că ai avut un coșmar. Promit Plicusoare”.

Marți dimineață, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a intrat și el în subiect, scriind pe Facebook că ”Înjurătura groasă nu ține loc de valori, proiecte și soluții! Și nici nu va salva Bucureștiul! Atunci când jignești o femeie, te descalifici ca om (… )Ați jignit o doamnă, ați jignit copiii, ați jignit pensionarii! Pe toată lumea! Nicușor Dan, cere-ți repede iertare și pleacă din politică! Oricum pentru tine se termină totul duminică”.