Nicușor Dan: USR susține inițiativa președintelui Iohannis de a organiza un referendum pe problema amnistiei și grațierii

Uniunea Salvați România (USR) susține inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe problema amnistiei și grațierii, a anunțat, luni, liderul formațiunii, Nicușor Dan.

"USR susține inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe problema amnistiei și grațierii. Am spus încă din campania electorală că suntem împotriva oricărui demers prin care politicienii corupți și clienții lor să poată scăpa de Justiție. Ordonanțele pregătite de guvernul PSD-ALDE urmăresc exact acest lucru, să-i scape de Justiție pe Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Dan Voiculescu, Gabriel Oprea, Titus Corlățean și mulți alții. USR este împotriva amnistiei și grațierii. Ne vedem în campanie. De data asta, nimeni nu trebuie să mai stea acasă. Când puterea tocmai aleasă își încalcă flagrant programul cu care a câștigat alegerile, referendumul este singura cale democratică prin care cetățenii pot să o cenzureze", a precizat președintele USR într-o postare pe Facebook.

La rândul său, deputatul Cristian Ghinea a declarat că varianta unei consultări populare este preferabilă adoptării unor ordonanțe de urgență pe tema schimbării Codurilor penale și a grațierii.

"În mod evident, scenariul era ideal să avem timp să discutăm în Parlament, să discutăm cu societatea civilă, așa cum domnul Florin Iordache (ministrul Justiției — n.r.) a promis la audierile din Parlament. Dar apoi au propus proiect de ordonanță de urgență, așa, pe șest. Reacția președintelui este firească față de această situație. (...) Singurul partid care a propus în campanie amnistia și grațierea a fost PRU, care a luat 2%", a precizat deputatul USR pentru AGERPRES.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va începe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislației în materie penală.

"Această temă, în mod nefericit, a devenit o temă națională. Este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale și a grațierii și dacă așa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice și votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor spune dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu, fiindcă atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare al PSD și atunci, dacă guvernanții au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă", a declarat Iohannis la un eveniment organizat la Muzeul Palatului Cotroceni.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

4 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?