Nivel ridicat de activitate nucleară în Coreea de Nord indicat de imagini prin satelit

Nivel ridicat de activitate nucleară în Coreea de Nord indicat de imagini prin satelit

Imaginile prin satelit indică un nivel ridicat de activitate la principalul complex nuclear al Coreei de Nord, după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat marţi creşterea producţiei de „material nuclear militar", informează duminică AFP, citată de Agerpres.

Situl nuclear Yongbyon din Coreea de Nord FOTO EPA-EFE

Potrivit imaginilor prin satelit surprinse între 3 şi 17 martie, operaţiunile de construcţie a unui reactor cu apă uşoară la situl din Yongbyon ar fi „pe cale să se încheie", potrivit organizaţiei 38 North, cu sediul în SUA.

Indicii că reactorul se pregăteşte „să devină operaţional"

Aceleași imagini arată că a început edificarea unei clădiri, în timp ce au fost detectate deversări de apă provenită din sistemul de răcire, ceea ce sugerează că reactorul se pregăteşte "să devină operaţional", detaliază raportul organizaţiei.

Un reactor de cinci megavaţi la Yongyon continuă de asemenea să funcţioneze şi au fost demarate noi construcţii în jurul uzinei pentru îmbogăţirea uraniului în acest sit, probabil pentru a creşte capacităţile sale.

„Aceste evoluţii par să reflecte recenta directivă a lui Kim Jong Un pentru creşterea producţiei de materiale fisile, pentru a întări arsenalul său nuclear", arată 38 North.

Kim Jong-Un vrea o creştere „în mod exponenţial" a producţiei de arme nucleare

Mass-media de stat l-a prezentat marţi de Kim Jong-Un în timp ce inspecta o serie de focoase mai mici ce păreau a fi focoase nucleare tactice. Liderul nord-coreean a îndemnat la creşterea producţiei de „material nuclear militar", pentru a creşte "în mod exponenţial" producţia de arme nucleare.

Indicii că se pregăteşte să efectueze un al şaptelea test nuclear

Experţii consideră că armele nucleare tactice sunt semnul că Phenianul realizează progrese tehnice şi par să indice faptul că ţara se pregăteşte să efectueze un al şaptelea test nuclear.

Seulul şi Washingtonul atenţionează de la începutul lui 2022 împotriva unui nou test nuclear nord-coreean.

În timp ce cele două ţări aliate şi-au întărit exerciţiile lor militare comune, Phenianul întreprinde tiruri şi teste de rachete, acuzând în acelaşi timp Seulul că este la originea deteriorării securităţii regionale.

Agenţia oficială KCNA a denunţat duminică seria de exerciţii comune întreprinse de Washington şi Seul, atenţionând împotriva „capacităţii de atac nuclear" a Coreei de Nord.

După ce, în ultimele săptămâni şi-a înmulţit exerciţiile militare, armata nord-coreeană a afirmat marţi că a efectuat un al doilea test a ceea ce ea prezintă drept „o dronă de atac atac nuclear submarin".

În timp ce, în 2022, Phenianul a calificat drept „ireversibil" statutul său de putere nucleară, liderul nord-coreean a ordonat armatei sale luna aceasta să-şi intensifice manevrele militare în vederea unui „război real".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…