Nobel 2019 - Descoperiri privind Universul şi locul Pământului în cosmos, răsplătite cu premiul pentru Fizică

Nobel 2019 - Descoperiri privind Universul şi locul Pământului în cosmos, răsplătite cu premiul pentru Fizică

Premiul Nobel pentru Fizică 2019 este împărţit de trei oameni de ştiinţă, jumătate revenindu-i lui James Peebles "pentru descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei" iar cealaltă jumătate este împărţită între Michel Mayor şi Didier Queloz 'pentru descoperirea unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui", conform comunicatului Comitetului Nobel.

Anul acesta Premiul Nobel pentru Fizică răsplăteşte studii care ne-au oferit o nouă perspectivă asupra evoluţiei şi structurii Universului, precum şi prima descoperire a unei exoplanete pe orbita unei stele similare Soarelui. Aceste descoperiri ne-au schimbat permanent modul în care înţelegem Universul şi locul nostru în cosmos, conform Comitetului Nobel.

James Peebles a construit, de-a lungul a două decenii, un cadru teoretic ce se află la baza modului în care înţelegem Universul, de la Big Bang până în prezent, cu miliardele sale de galaxii şi roiuri galactice.

Michel Mayor şi Didier Queloz au explorat galaxia din care face parte şi Sistemul Solar, Calea Lactee, în căutarea unor lumi ascunse. În 1995 ei au realizat prima descoperire a unei planete din afara Sistemului Solar, aflată pe orbita stelei 51 Pegasi, o stea din aceeaşi categorie cu Soarele. Descoperirea lor a dat startul unei revoluţii în astronomie. De atunci au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu