Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Nodul cel mai strâns din lume este de 200.000 de ori mai subțire ca un fir de păr

Oamenii de știință britanici au reușit să creeze nodul cel mai strâns realizat vreodată, încrucișând în opt locuri o buclă de 192 de atomi cu o lungime de o milionime de milimetru, care are o grosime de mai puțin de 200.000 mai mică decât un fir de păr uman, relatează AFP.

Sursa foto: University of Manchester

Acest nod multiplu este structura moleculară cea mai complexă realizată până în prezent.

Această realizare științifică, descrisă joi în revista americană Science, poate deschide calea unei noi generații de materiale avansate, mai ușoare și mai rezistente.

"A face noduri este un proces similar cu țesutul, iar din acest motiv tehnicile puse la punct pentru a face noduri cu molecule ar trebui să poată fi aplicate la țeserea de lanțuri moleculare", a explicat profesorul David Leigh, din cadrul facultății de chimie a Universității din Manchester din Marea Britanie, principalul autor al studiului.

Cercetătorii au pus la punct o tehnică pentru realizarea mai multor lanțuri moleculare după modelul tricotatului, ceea ce a permis obținerea de noduri mai strânse și mai complexe decât până în prezent.

Realizarea a diferite tipuri de noduri moleculare înseamnă că oamenii de știință vor putea măsura și testa cum afectează acestea rezistența și elasticitatea materialelor. Aceasta le va permite să țeasă fire de polimeri, cum este plasticul, pentru a crea noi tipuri de materiale.

De exemplu, vestele antiglonț sunt făcute din kevlar, un polimer termoplastic format din tije moleculare rigide aliniate într-o structură paralelă. Dar întrețesând lanțurile de polimeri se poate crea un material mai solid, mai ușor și mai subțire.

"Anumiți polimeri naturali cum este pânza de păianjen pot fi de două ori mai solide decât oțelul, deci a putea țese firele de polimeri ar putea deschide calea către noi generații de materiale ușoare, super-rezistente și mai suple pentru realizarea de textile și în construcție", a mai spus profesorul David Leigh.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 PORNREVENGE. Site-urile porno sunt încă pline cu numele Anei Birchall

2 ALERTĂ Dragoș Anastasiu, patronul Eurolines, despre care se spune că va fi premierul României, a vândut afacer…

3 HOPA! Dan Turturică, veste proastă pentru „băieții” care-au pus mâna pe Dăncilă: SUA nu uită și nu iartă!

4 Președintele, călcat în picioare după decizia CCR! Din păcate, Ioana Ene Dogioiu are dreptate!

5 Căca-ne-am în ea de țară! Aia pe care MAFIA vrea s-o pună șefa Curții Supreme a primit 725.722 lei drepturi sa…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări