Noi incidente lângă Paris după acuzații de acte de violență comise de poliție

Noi incidente lângă Paris după acuzații de acte de violență comise de poliție

Polițiștii francezi au operat circa 10 arestări în cea de-a patra noapte consecutivă de confruntări cu tineri în revoltă în regiunea pariziană. Tensiunile pornite de la acuzații de acte de violență comise de poliție au început să se extindă în alte zone, a constatat un reprezentant al forțelor de ordine citat de Reuters.

Circa 10 vehicule au fost incendiate după ce grupuri de tineri au folosit cocteiluri Molotov în ciocniri cu forțele de ordine în nordul zonei metropolitane a Parisului, unde în 2005 au avut loc incidente similare, dar mai violente și de mai mare amploare, care au atras atenția pe plan mondial. Deși mult mai limitate decât cele de acum 12 ani, noile tulburări ilustrează tensiunile care persistă în zonele cu șomaj peste medie și locuite în mare parte de imigranți, comentează Reuters.

"Din păcate, aceste cartiere s-au transformat în ghetouri", a remarcat Yves Lefebvre, secretar general al sindicatului SGP al poliției naționale franceze. Potrivit acestuia, poliția nu este suficient de pregătită sau antrenată să facă față situațiilor care apar zilnic în suburbiile în continuă extindere din jurul Parisului.

Un șofer de autobuz a fost rănit ușor după ce vehiculul său a fost lovit de o sticlă incendiară. Incidentele au început la sfârșitul săptămânii trecute în comuna Aulnay-sur-Bois, după ce patru ofițeri de poliție au fost suspendați, fiind anchetați în legătură cu acuzația că au făcut exces de forță la arestarea unui tânăr de 22 de ani. Unul dintre polițiștii implicați în arestarea tânărului, la 2 februarie, este cercetat sub suspiciunea de viol, iar ceilalți trei pentru exces de forță.

Președintele Francois Hollande a vizitat marți victima la spitalul din Aulnay.

Lefebvre a precizat că revoltele din noaptea de marți spre miercuri s-au desfășurat în localități de lângă Aulnay-sur-Bois, unde situația a fost relativ calmă.

Aulnay-sur-Bois este una din comunele unde au avut loc revolte violente în 2005, declanșate după moartea prin electrocutare a doi adolescenți care se ascunseseră într-o stație electrică pentru a scăpa de poliție, în localitatea învecinată Clichy-sur-Bois. Au urmat atunci trei săptămâni de tulburări soldate cu incendierea a 10.000 de mașini și 300 de clădiri și care l-au determinat pe ministrul de interne de atunci, Nicolas Sarkozy, să declare stare de urgență.

Noile incidente survin pe un fond de incertitudine politică sporită în Franța, unde lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen câștigă teren în sondajele de opinie în vederea alegerilor prezidențiale din mai pentru succesiunea lui Francois Hollande, iar candidatul conservator Francois Fillon a fost afectat de acuzațiile legate de locurile de muncă fictive ale soției sale Penelope.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Nicio surpriză! Mihaela Rădulescu „rupea paturile” încă de tinerică!