Noi proteste în masă împotriva reformei sistemului de pensii în Franţa

Noi proteste în masă împotriva reformei sistemului de pensii în Franţa

Mii de persoane au ieşit din nou în stradă miercuri în Franţa pentru a protesta împotriva controversatei reforme a sistemului de pensii propusă de guvernul preşedintelui Emmanuel Macron, informează dpa.

Demonstranţi s-au adunat miercuri în capitala Paris, în oraşul-port Marsilia din sudul ţării, precum şi la Toulouse şi Bordeaux.

Mai multe sindicate au îndemnat la proteste în masă, pentru a opta zi de proteste de anvergură convocate de când au fost declanşate demonstraţiile, la începutul lui decembrie.

Potrivit Ministerului de Interne al Franţei, în jur de 249.000 de oameni au protestat pe teritoriul Franţei vinerea trecută.

La nivel naţional, Societatea Naţională a Căilor Ferate (SNCF) a atenţionat în legătură cu probleme în transportul regional.

Partenerii sociali şi reprezentanţii guvernului plănuiesc să se întâlnească joi pentru o conferinţă despre finanţarea reformei pensiilor. Reforma trebuie să fie mult îmbunătăţită, printr-o deschidere spre justiţie socială, a declarat Laurent Berger, de la sindicatul moderat CFDT, pentru postul BFMTV. Sindicatul CFDT nu a chemat la o nouă demonstraţie în masă.

Săptămâna trecută, în pofida protestelor, guvernul francez a lansat planul de reformă a sistemului de pensii. Guvernul francez vrea să înfiinţeze un sistem de pensii universal care să înlocuiască cele 42 de scheme individuale ce existau până acum. Reforma este menită, de asemenea, să restricţioneze privilegiile pentru grupuri profesionale individuale.

Reforma prevede şi stabilirea unei ''vârste pivot'' de 64 de ani, pentru a-i stimula pe francezi să muncească şi dincolo de vârsta legală de pensionare, în prezent 62 de ani.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „ F... me, I'm brilliant” / Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham

2 Priviți! Acestea sunt misiuni SUA și NATO în zona Mării Negre și a Deltei Dunării...

3 „Joe, scuză-mă că te întrerup” / Momentul stânjenitor provocat de Macron l-a lăsat năuc pe Biden la întâlnirea G7

4 Laura Codruța Kovesi lovește într-o mare rețea de fraudare a fondurilor europene din România. Ofițerii Parchetului European fac percheziții în țara no…

5 Oleg Deripaska: Războiul din Ucraina, „o eroare colosală” / Declarații de o virulență rară făcute de apropiatul lui Putin