Noi reguli la vizitele aparținătorilor în spitale

Noi reguli la vizitele aparținătorilor în spitale

Reguli noi pentru vizitele aparținătorilor în spitalele din România au fost stabilite de autorități printr-un Ordin ce a fost publicat în Monitorul Oficial.

Copiii până în 14 ani pot fi internați cu părinții, la cerere Foto: Arhivă

Programul de vizită este stabilit de fiecare unitate sanitară în parte, însă durata vizitei nu va putea depăși 30 de minute în saloane și 10 minute în secțiile ATI. Intervalul este de 4 ore în timpul săptămânii, între 10.00 și 20.00, și de 6 ore, în weekend, între 9.00 și 20.00.

Potrivit actului normativ, accesul este permis în limita unui vizitator pentru fiecare pacient, dacă salonul are cel mult 3 paturi, pacienții putând fi vizitați doar pe rând; tot un vizitator în saloanele cu maximum 6 paturi, putând fi vizitați 2 pacienți în același timp, în timp ce în saloanele cu mai mult de 6 paturi pot fi vizitați maximum 3 pacienți în același timp.

Pe toată durata vizitei, aparținătorul va fi însoțit de personal al secției. Pacienții în fază terminală pot fi vizitați la orice oră și pot avea însoțitor permanent. Telefonic, familiile vor putea primi informații despre bolnavii internați numai în baza unor coduri unice atribuite acestora în momentul internării și comunicate aparținătorilor. Ordinul mai prevede că este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienților în unitățile sanitare publice.

Echipament asigurat de spital

În cazul unor epidemii deosebite și cu acordul DSP, vizitele sunt limitate la 15 minute în secțiile fără risc și suspendate în celelalte. Managerul spitalului poate decide suspendarea programului de vizite în situații de risc epidemiologic, mai prevede actul normativ. În situația în care programul de vizită este suspendat ori în situația în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secțiile au obligația de a asigura informarea telefonică zilnică a aparținătorilor, prin medicul curant, medicul de gardă sau personalul desemnat, despre starea și evoluția pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.

Pacienții internați care sunt nedeplasabili au dreptul la însoțitor permanent în oricare din secții, cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecțiilor și cu acordul șefului de secție.

La fel și copii cu vârste până în 14 ani, ei pot fi însoțiți permanent dacă familia solicită acest lucru, iar pentru cei între 14 și 18 ani este nevoie de acordul șefului de secție. În cazul copiilor internați la ATI, la solicitarea aparținătorilor, în funcție de condițiile locale și cu aprobarea medicului șef de secție ATI, se poate permite prezența permanentă a unui aparținător, în intervalul orar 20.00-7.00.

Nu este permis accesul vizitatorilor cu semne de infecții acute, aflați în stare de ebrietate sau sub influența substanțelor halucinogene. Persoanele venite în vizită trebuie să poarte echipament de protecție adaptat riscului din secție, echipament care trebuie asigurat gratuit de spital și să respecte indicațiile date de personalul unității sanitare privind măsurile de prevenire a transmiterii infecțiilor.

Programul de vizite trebuie afișat la toate intrările în spital, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor, precum și pe site-ul unității sanitare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?